Ellenőrzések

2024.03.20. 11:00

Vizsgálatok kezdődtek a jászkunsági gyermekvédelmi intézményekben

Ellenőrök járják végig a jászkunsági gyermekvédelmi intézményeket. A hatóság az intézmények harmadába már bekopogtatott, ahol bűncselekményt gyanítanak, haladéktalanul feljelentést tesznek.

Rózsa Róbert

Elindultak a hatósági vizsgálatok a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gyermekvédelmi intézményekben – írta keddi közleményében a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal. Az ellenőrzéseket a kormányhivatal szakemberei végzik. Az intézkedés során a vármegye összes állami és egyházi fenntartású lakás- és gyermekotthonát átvizsgálják.

gyermekvédelmi intézményekgyermekvédelmi intézmények,átvizsgálás,hatóság,ellenőrzés,átvizsgálás,hatóság,ellenőrzés,gyermekotthon
Illusztráció
Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Mint írták, az ellenőrzések már tartanak, jelenleg az intézmények több mint egyharmadába látogattak el a kormányhivatal munkatársai. A vizsgálat helyszíni ellenőrzésekből és a dokumentáció átvilágításából áll. Amennyiben az ellenőrzés során hiányosságot állapítanak meg, akkor hatósági eljárás indul. Ha bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor haladéktalanul feljelentést tesznek.

Hangsúlyozták, az intézkedések célja, hogy megvizsgálják, az intézmények hogyan védik a rájuk bízott gyermekeket, működik-e a jelzőrendszer az esetleges gyermekbántalmazási esetekre. Van-e bármilyen a gyermekeket veszélyeztető kockázat az intézményben, történt-e már bántalmazás, és ha igen, akkor azt hogyan kezelték.

A kormány emellett készül a második gyermekvédelmi törvénycsomaggal, és döntött a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról is.

Ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a kegyelmi ügy kapcsán rendelte el az óvodák, iskolák, gyermekotthonok teljes átvilágítását, hogy megbizonyosodjanak az intézményvezetők alkalmasságáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában