Szoljon podcast

2024.04.02. 13:30

Ez nem betegség – szolnoki szakértőkkel oszlatjuk el az autizmust övező tévhiteket

Április másodika az autizmus világnapja. Sokféle tévhit övezi ezt a témát, az autizmus ugyanis nem betegség és nem is fogyatékosság. Pontosan mit jelent az autizmus, mit tehet az a család, melyben valamelyik tag érintett, hogyan kerülhet közelebb a társadalom a megértéshez, elfogadáshoz? Minderről Balogné Szabó Anita, az Autistákért Szolnokon Egyesület elnöke, valamint V. Szabó Tamás klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus mesél.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Ha az autizmus kiderül, bizony át kell írni a család történetét – kezdte V. Szabó Tamás.

Ugyanis – bár nem egy betegségről van szó – ez az állapot természetesen a megszokottól eltérő helyzeteket teremt a mindennapokban is.

Balogné Szabó Anita, az Autistákért Szolnokon Egyesület elnöke és V. Szabó Tamás klinikai és mentálhigiéniai gyermek-és ifjúsági szakpszichológus Kocsis-Szabó Lilla Laurával beszélgetett
Fotó: Nagy Balázs

– Tulajdonképpen egy autizmussal élő személy olyan, mint mi, csak kicsit másképpen olyan. Hivatalosan három megközelítés segíti a spektrumzavarban érintettek helyzetének megértését – mondta a szakember. Ezek közül azt első a kommunikáció zavara, amikor az illető nem képes megfelelően kifejezni magát, vagy megérteni, felfogni a környezete felől érkező ingereket. A második csoportnak a kölcsönös társas együttlétben akadnak komoly nehézségei, sokszor szinte lehetetlen számára bármilyen közösségben jelen lenni. A harmadik szegmens egy igazán érzékeny tábor, akiknél mindez az érzékszervi felfogásaikban jelentkezik.

– Ez olyasmiben nyilvánul meg, hogy ők mondjuk sokkal érzékenyebbek bizonyos hangokra, szagokra, anyagokra, vagy épp ellenkezőleg. Ezek közül egy túlzottan erős, számunka már kellemetlen szint sem érinti meg őket a legkevésbé sem – részletezte V. Szabó Tamás.

Hozzátette, az autizmus egyik központi tünete egyébként a rugalmatlan viselkedés szervezés. A pszichológus maga is diagnosztizálja az autizmust, ő közli az eredményt a szülőkkel, családtagokkal.

– Nagyon fontos, hogy ezt a rugalmatlanságot mi, a környezet rugalmasan kezeljük. Ez a családnak, az érintettnek is jó tesz hosszútávon. A szülőknek mindig elmondom, hogy merjenek segítséget kérni, ez sok szempontból sarkalatos az életük további szervezésében – magyarázta V. Szabó Tamás.

Ezeket a gondolatokat Balogné Szabó Anita szintén megerősítette. Az Autistákért Szolnokon Egyesület elnöke érintettként sokféle oldalról ismeri a témát.

– Az egyesület azzal a céllal jött létre, tavaly ilyenkor, hogy elsősorban az érintettek számára tudjunk segítséget nyújtani. Kezdve a diagnózissal történő szembesüléssel, az élet szervezésén, a mindennapi feladatok, nehézségek kezelésén át a legkülönfélébb helyzetekig – kezdte az elnök. Az egyesület tagjai érintett szülők, jelenleg húsz állandó tag alkotja.

– Van közöttünk jogász, pénzügyi szakember, nevelési-oktatási intézményvezető is. Mindenki másban jó. Az pedig, hogy egyesületként működünk hosszútávon sokféle lehetőséget biztosít majd – sorolta az elnök. Balogné Szabó Anita elárulta, bár az érintett családok, személyek segítése az elsődleges feladat, az érzékenyítésen is sokat dolgoznak.

– Természetesen készülünk a világnapra, bár mi inkább a hónap végéhez közelítve szervezzük a programokat. Idén az április huszadikát választottuk – mondta. Tavaly nagy sikere volt az érzékenyítő plüss mackóknak, melyeket a tagok az éj leple alatt helyeztek el Szolnok közterein. A nagyjából százötven darab figurán változatos tudnivalókat és üzeneteket közöltek az autizmus témakörében.

– Így aki hazavitt egyet közülük, egy kicsit többet megtudhatott a témáról is. Idén cégeket, vállalkozásokat szeretnénk bevonni ebbe az akcióba – részletezte. Kiemelte, nagyon fontos céljuk a lakosság szemléletformálása, amihez sokféle területről kapnak segítséget, támogatást.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában