Galériával

2024.04.18. 19:55

Szombat reggeltől figyelhetjük a lélegzetelállító műveletet a szolnoki Belvárosi Nagytemplomnál

Pontos forgatókönyv szerint zajlik majd a toronysisak leemelése.

Szathmáry István

Látványos esemény szemtanúi lehetnek, akik április huszadikán, szombaton délelőtt a Belvárosi Nagytemplomhoz látogatnak. Reggel hét órakor érkezik a torony mellé az a daru, ami a felújításhoz leemeli az épületről a rossz állapotban lévő toronysisakot, illetve amelynek közreműködésével a munkálatok idejére a helyére kerül a torony ideiglenes fedése is.

Belvárosi Nagytemplom, toronysisak
A szakemberek a legutóbb végzett munkálatok során a villámhárító csúcsának visszahelyezése során észlelték a toronysisak elmozdulását
Fotó: Mészáros János

Amint azt Vidra Sándor templomgondnoktól a mostani javítás előzményéről megtudtuk, a legutóbb végzett munkálatok során a villámhárító csúcsot visszahelyező szakemberek észlelték munkájuk közben a toronysisak elmozdulását. Emiatt azonnal elvégezték a toronycsúcs alapos vizsgálatát, s a felmérés során szembesültek az épületelem szerkezetének rossz állapotával. A templomgondnok tájékoztatása szerint a toronysisak teljes kijavításának egyik lehetősége az lett volna, hogy a korábbi megoldáshoz hasonlóan ismét felállványozzák a tornyot, de ennek a költsége messze meghaladta volna a rendelkezésre álló anyagi erőt. Végül hosszas keresés után helyben, Szolnokon találtak megoldást a problémára. 

A helyi Teplán Kft. vezetője, Vidra Tamás vállalta, hogy felmegy a toronycsúcsba és megvizsgálja a szerkezet állapotát. Statikus és faanyagvédelmi szakemberek bevonásával alakult ki végül a toronysisak leemelésével járó javítás forgatókönyve.  

Első lépésként az elvégzendő munkálatokhoz a toronyban kialakítottak egy belső lépcsőt, egyúttal a további műveletek biztonsága érdekében sikerült megerősíteni a toronysisakot. A tervek szerint szombaton a jelenleg is a tornyon dolgozó ipari alpinisták leválasztják az épületről, majd a daruval leemelik a toronyszerkezet tetejét, amit a templom mellett a földre helyezve a helyszínen fognak az eredetivel mindenben megegyező formában újjáépíteni. Közben a helyén maradó részt biztonságossá tevő felújítást a torony magasában végzik majd el Gyergyószentmiklósról érkezett ácsok. Amint mindkét toronyelem felújítása elkészül, szintén daruval helyezik vissza a felújított toronycsúcsot, melyet újra összeépítenek a toronyszerkezettel, hogy most már biztonságosan védhesse az épületet, illetve ne jelentsen esetleges veszélyt a templom környezetére sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában