Helyi közösségek

2024.04.09. 15:00

A civil szféra fejlesztési lehetőségeiről is szó volt a jászsági fórumsorozaton

Jászkisér volt az első állomása a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya vármegyejáró projektjének, melynek keretében kedden civil fórumot tartottak több jászsági településen.

Illés Anita

A programot a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa, a CONTACT MKSZ szervezte. Dr. Molnár Beáta elnök köszöntőjében elmondta, hogy immár második alkalommal szervezték meg a vármegyejárást, amely ezúttal a jászsági civil közösségekre fókuszál.

Contact MKSZ, dr molnár beáta,civilek,jászkisér
Civil fórumot tartottak kedden délelőtt Jászkiséren
Fotó: Illés Anita

 – A civil fórum célja, hogy személyes találkozókon konzultáljunk egymással a civil közösségi tevékenységeket érintő aktualitásokról, a civil szféra fejlesztésének lehetőségeiről – hangsúlyozta Dr. Molnár Beáta Jászkiséren, a Művelődés Házában tartott kerekasztal-beszélgetésen. 

Pócs János országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a Falusi és a Városi Civil Alap bevezetésével új fejezet indult a civil szervezetek támogatásában az elmúlt években. Ennek köszönhetően a Jászságban összességében mintegy 150 millió forintot kaptak a civil szervezetek. Az eseményen Lukácsi György polgármester bemutatta a város civil életét, egyebek mellett kitért a koronavírus-járvány után újjáéledő közösségi életre is. A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya 2021 óta szervez vármegyejárásokat, melyek tapasztalatairól dr. Kecskés Péter beszélt. A főosztályvezető arról is szólt, hogy a civil szervezetek támogatása jelentősen növekszik. 

Amíg 2014-ben a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatán 3,3 milliárd forint állt rendelkezésre, addig ma már 14 milliárdra emelkedett ez az összeg. A fórumon a helyi civil szervezetek képviselői bemutatták céljaikat, feladataikat, de a pályázatok és a mindennapi működés során szerzett tapasztalataikat is megosztották. Többen megfogalmazták, hogy nagy kihívást jelent a fiatalok megszólítása, bevonása a közösségi munkába. A vármegyejárás második állomása Jászberény volt, ahol Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár részvételével folytatódott a találkozó. A program kedden délután Jászapátin ért véget. A miniszterelnökség munkatársai csütörtökön szolnoki és jászárokszállási közösségek képviselőivel találkoznak. 

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában