Petőfi Kulturális Program

2024.04.18. 19:15

Egy lófejes hegedűvel tűnt fel egy vándor Besenyszögön

Északról és délről, de keletről, na meg nyugatról is hozott magával hangszereket az a vándor, aki a zeneszó mellett mesével is szórakoztatta a besenyszögi gyerekeket és felnőtteket.

Rimóczi Ágnes

Különleges programra várták a besenyszögieket a minap. A Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtárban interaktív zenei előadást és hangszerbemutatót tekinthettek meg az érdeklődők. A Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum támogatásával megvalósuló Petőfi Kulturális Program keretében érkezett a városba a hangszervándor, Fejér Simon Pál zenész, dalszerző. 

Fejér Simon Pál, előadás
Fejér Simon Pál zenész, dalszerző elvarázsolta a közönségét 
Forrás: Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár

A nagy sikerű Lengemesék című animációs film zeneszerzője egy zenei előadáson keresztül kalauzolta el a közönséget a világ négy égtájára. A gyerekek betekintést nyerhettek a különböző népek zenéinek hangszeres világába, rácsodálkozhattak, milyen színes és sokféle Földünk zenei kultúrája. 

Rengeteg érdekes szokatlan és sokak számára nem ismert hangszert láthattak és hallhattak. Így találkozhattak afrikai nyelvdobbal, török sazzal, ír bodhrannal, de hallhattak mongol torok éneket, azt, hogy miként szól a lófejes hegedűt, vagy milyen a hangja egy sakktáblából készült cigarbox blues gitárnak. 

Fejér Simon Pál, előadás
A gyerekek betekinthettek a különböző népek zenéinek hangszeres világába
Forrás: Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár

Az előadás végén több gyerek kipróbálhatta a hangszereket, amelyeket ügyesen szólaltattak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában