Készülnek az aszályra

2024.04.09. 16:00

Háromszázmillió köbméter vizet tároznak a Kötivizig területén

Már az aszályra készülnek térségünk szakemberei. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén már több mint háromszázmillió köbméter a tározott vízkészlet

Rimóczi Ágnes

Vízvisszatartással készül az aszályos időszakokra a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. 

– Igzgatóságunk működési területén április 2-i adatok alapján a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 311 millió köbmétert. Ez másfélszerese a február közepén regisztrált értéknek – tudtuk meg Laczi Zoltántól.

Kötivizig,vízvisszatartás,aszály
A vízvisszatartással az aszályos időszakra készülnek
Forrás: Kötivizig

A Kötivizig sajtóreferense hozzátette: a legnagyobb tételt ebből a Tisza-tó adja, 245,8 millió köbméterrel. Az árvízi tározók területén 395,6 ezer, míg a hullámtéri tározótereken 1 671 ezer köbméter vizet tartanak vissza. 

A csatornákban és holtágakban együttesen 37 millió köbméteres vízkészlettel várják a vegetációs időszakot, ebből 17,3 millióval részesednek a holtágak (Fegyverneki Holt-Tisza, Kanyari Holt-Tisza, Cserőközi Holt-Tisza, Szajoli Holt-Tisza, Alcsi Holt-Tisza, Cibakházi Holt-Tisza, Tiszaugi Holt-Tisza, Gyova-Mámai Holt-Tisza, Tehenesi Holt-Körös, Kungyalui Holt-Körös, Harangzugi Holt-Körös, Halásztelki Túrtő-Harcsási-Holt-Körös, Tiszakécskei Holt-Tisza, Szászberki Holt-Zagyva, Malomzugi Holt-Zagyva).

– Mindezek mellett a halastavakban és horgásztavakban megközelítően 26,6 millió köbméteres vízkészletet tároznak az azokat üzemeltetők – tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában