FEGYVERNEK/ ÖRMÉNYES

2018.08.09. 17:24

Akár egy órát is várhatnak a vonatra az utasok az örményesi állomáson

Zsúfolásig megtelt parkolóra, korán bezárt vasúti váróteremre és legalább egy órán át tartó várakozásra panaszkodnak a fegyvernekiek.

Molnár-Révész Erika

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Az örményesi vasútállomás és a Fegyvernek között közlekedő buszok menetrendje szerintük nincs megfelelően összehangolva a vonatközlekedéssel.

A Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vizsgálja a módosítási lehetőségeket, de megoldás legkorábban is csak ősszel várható.

– A vonat indulásánál általában öt perccel később ér ki a busz a vasútállomásra, ezért meg kell várni a következő szerelvényt. Visszafelé sem jobb a helyzet, a buszra kell várni, sokszor akár egy óra hosszáig is – panaszolja a fegyverneki Balog Éva, aki rendszeresen utazik vonattal gyermekeihez.

– Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy hat óra negyvenkor indul Fegyvernekről a busz, ami hat óra ötvenöt perckor ér ki az örményesi állomásra. Csakhogy a vonat öt perccel azelőtt, vagyis hat óra ötven perckor már elindult Budapest felé.

– Ez ugyanúgy igaz a délutánira, ami két órakor indul. Általában az utasok – köztük én is – inkább azt választjuk, hogy Törökszentmiklóson vagy Szolnokon szállunk le, és onnan egy másik busszal utazunk be Fegyvernekre.

– A Fegyvernek és az örményesi vasútállomás között közlekedő buszok ugyanis nem igazodnak a MÁV menetrendjéhez – mondja.

Az örményesi vasútállomás Fegyvernektől hét-nyolc kilométerre található. Hogy a várakozást elkerüljék, busz helyett sokan az autót választják, ezért mindig tele a parkoló. De nem mindenki teheti ezt meg.

– El lehet képzelni, amikor vizsgálatról jönnek haza Debrecenből a daganatos betegek, és órákat várnak, ahogy a diákok is. Ráadásul a váróterem csak délután öt óráig tart nyitva. Bennünket legutóbb például szakadó esőben tessékeltek ki. De ugyanez a helyzet nyáron, a kánikulában, vagy télen, a mínuszokban – sorolja a problémákat Éva, aki megelégelte az évek óta tartó áldatlan állapotot.

– Aláírásgyűjtésbe kezdtem, mivel ez a probléma nagyon sokakat érint. Rövid idő alatt félezer gyűlt össze. Levelet írtam a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek, és az ötszáz aláírással együtt elküldtem.

– Azt a választ kaptam, hogy utasérdekeket sértő lenne, ha közbeavatkoznának. Elirányítottak máshová, onnan visszairányítottak a KMKK- hoz. Én itt nem mentem tovább, mert úgy éreztem, zátonyra futottam – mondja elkeseredetten.

Már az aláírások számából is látszik, nem Éva az egyetlen, akinek gondot okoz a busz és a vasúti menetrend összehangolatlansága. A legnagyobb közösségi oldalon is egymást érik a hozzászólások az üggyel kapcsolatban.

Van olyan, akinek a gyermekei várakoznak másfél órákat télen a mínuszban, és olyan is, aki már telekocsi-szolgáltatás szervezésén gondolkodik, hogy megoldja a közlekedést a város és az állomás között.

Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock

Kérdéseinkkel megkerestük a MÁV- ot is, a vasúttársaság az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz irányított bennünket, egyelőre nem érkezett válasz.

Ősszel módosíthat a közlekedési társaság

Pásztor József koordinációs és megyei területi igazgató szerint az örményesi vasútállomás és Fegyvernek között közlekedő autóbuszok csatlakozása egy- két kivételtől eltekintve jelenleg is biztosított.

– Természetesen minden utasunk utazási érdekét egyformán fontosnak tekintjük, azt azonban figyelembe kell vennünk, hogy mind Debrecen, mind pedig Budapest irányába minden vonathoz nem lehetséges a csatlakoztatás.

– Annál is inkább, mivel néhány járat más település érintésével is közlekedik, ezért az oda utazók érdekeit is szem előtt kell tartanunk. A fegyverneki buszjáratok és az örményesi vasúti csatlakozás miatt idén egy megkeresés érkezett társaságunkhoz. Egy reggeli és egy délutáni járatot érintett az észrevétel, amelyek közül mindkettő Kuncsorba érintésével közlekedik.

– Ezeknek, és a további csatlakozások megvalósíthatóságának a vizsgálata folyamatban van, amely várhatóan nyár végén zárul le. Az eredmények függvényében várhatóan ősszel vezethetőek be azok a módosítások, amelyek a csatlakozásokat célozzák – tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában