SZOLNOK MEGYE

2019.02.16. 06:50

Biztonságban vagyunk, nincs tűzoltóhiány a megyében

Konzultációt sürget egy tűzoltó szakszervezet, melynek képviselői azt állítják: lasszóval kell fogni az utánpótlást az alacsony bérek miatt. Ennek apropóján kérdeztük meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, beszélhetünk-e tűzoltóhiányról térségünkben.

Czakó Nóra

Fontos a létszám, ugyanis a közlekedési balesetek is sok munkát adnak a lánglovagoknak. Képünkön egy, a 32-es úton tavaly tavasszal történt beavatkozás

Fotó: Csabai István

Négy katasztrófavédelmi kirendeltség és hat hivatásos tűzoltó-parancsnokság látja el a lakosság élet- és vagyonbiztonságával összefüggő katasztrófavédelmi feladatokat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság alárendeltségében – tájékoztatott Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Összesen négyszázhetvenkilenc embert foglalkoztatnak.

A katasztrófavédelem által megyénkben foglalkoztatott négyszázhetvenkilenc ember közül háromszáztizenhárman készenléti szolgálatot ellátó, beavatkozó tűzoltók. Számuk az elmúlt évekhez képest emelkedett. Tavaly ugyanis hat beavatkozó tűzoltó szerelt fel Jász-Nagykun-Szolnok megyében, idén pedig további hat újonc tűzoltó kezdi meg szolgálatát, miután február 15-én véget ér az alapképzésük.

Emellett a napokban két megyei hallgató kezdte el a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tűzoltó alapképzését, így sikeres tanulmányaikat követően júniusban még két újonc tűzoltóval bővül a megyei lánglovagok létszáma, vagyis az idén felszerelők száma várhatóan nyolc lesz.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében a készenléti tűzoltó beosztások mindössze három és fél százaléka betöltetlen, így létszámhiányról nem lehet beszélni – válaszolta érdeklődésünkre Németh Ádám, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője.

– Tűzvédelmi szempontból a Jászkunságban élők biztonsága garantált. A pályaelhagyás nem jellemző a megyei tűzoltókra, hiszen amíg 2017-ben hat, addig tavaly csupán öt tűzoltó szerelt le, vagyis a beavatkozó tűzoltók mindössze 1,6 százaléka hagyta el a szervezetet. Ez persze nem jelenti azt, hogy a katasztrófavédelem ne fordítana kellő figyelmet az utánpótlásra, hiszen például a nyugdíjazások miatt is gondoskodni kell az állomány pótlásáról. A folyamatos toborzás mellett a tűzoltók települési rendezvényeken, iskolai előadásokon és napközis táborokban népszerűsítik a szakmát, illetve tájékoztatják az érdeklődőket a legfontosabb tudnivalókról. Ezek eredményeként a megyéből minden alkalommal sikerül olyan jelentkezőket találni, akik megfelelnek a szigorú fizikai és pszichológiai egészségügyi követelményeknek – tette hozzá.

Fontos a létszám, ugyanis a közlekedési balesetek is sok munkát adnak a lánglovagoknak. Képünkön egy, a 32-es úton tavaly tavasszal történt beavatkozás
Fotó: Csabai István

Civil szakmájukat is gyakorolhatják

A vonulós tűzoltók bruttó átlagkeresete Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy háromszáztízezer forint. A beavatkozó tűzoltók úgynevezett huszonnégy/negyvennyolcas szolgálati munkarendben dolgoznak, ami azt jelenti, hogy minden harmadik napon látnak el huszonnégy órás szolgálatot. Szabadnapjaikon természetesen vállalhatnak másodállást, de oly módon, hogy az ne akadályozza őket a munkavégzésükben. Emellett olyan tevékenységet sem folytathatnak, ami összeférhetetlen a hivatásos tűzoltói beosztásukkal. A megyei tűzoltók körülbelül fele él a szolgálati rend adta lehetőséggel, és vállal másodállást. Jellemzően eredeti civil szakmájuk gyakorlásával, saját időbeosztásuk szerint végzett munkával jutnak kiegészítő jövedelemhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában