VÉLEMÉNY

2018.03.17. 16:29

A himlő elleni vakcinával a súlyos szövődményeket is elkerülhetjük

Egy, szinte alig észrevehető piros pöttyel kezdődött, a szemöldök mellett. „Mi ez?” – kérdezte egyik reggel férjem, amikor ránézett ébredező gyermekünk arcára. Biztos csak odakapott véletlenül álmában – legyintettünk, irány az óvoda!

Molnár-Révész Erika

Aztán jött a telefon. Kiderült, kislányunk bárányhimlős. Akkor már a szolnoki óvoda egész csoportja rég túl volt rajta, azt gondoltuk, megússzuk. Hát nem...

Háromhetes szenvedés következett, napokig tartó magas lázzal, viszketéssel, csúnya, pörkösödő sebekkel. Van, amelyiknek a helye még most is látszik. Mivel nagyszülő nincs a környéken, maradt a táppénz, ami jóval kevesebb bevételt jelentett a családnak.

Megelőzhettük volna mindezt, hiszen már régen kapható a bárányhimlő elleni oltás, igaz, borsos áron. Amikor be akartuk adatni, akkor jött ki egy másik fajtája, gondoltuk, megvárjuk. Aztán jól elfelejtettük. Nagy hiba volt.

Azok a szülők, akik beadatták a vakcinát, azt mesélték, hogy gyermekükön alig jött ki pötty, és viszonylag hamar túlestek a betegségen.

Nagyon rossz belegondolni, hogy akár súlyos szövődmény is lehetett volna hanyagságunk következménye, hiszen rengeteg gyermek kerül be emiatt a kórházba.

Az ártatlannak tartott gyerekbetegség ugyanis akár tüdőgyulladást, de súlyos idegrendszeri károsodást is okozhat. Mindez megelőzhető a védőoltással, amit valljuk be, nem mindenki engedhet meg magának anyagilag.

A kormány ezért úgy döntött, jövő évtől ingyenessé és kötelezővé teszi a bárányhimlő elleni vakcinát. Ezzel a döntésével megyénkben is tízezrek életét könnyíti meg, hiszen sok álmatlan éjszaka, kín és kiesett jövedelem lesz elkerülhető ezentúl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában