SZOLNOK

2019.04.23. 07:00

Húsz akadályt leküzdve lett az első a Spartan versenyen

A Spartan futamokra a versenyzők nem egyszerű sportként, hanem élményként tekintenek. Még a rajt alkalmával sem tudhatják biztosra a futók, mekkora táv vár rájuk és pontosan milyen nehezítő körülményeket találnak majd a futam során. Mégis egyre népszerűbb Európában és már Magyarországon is ez a megmérettetés.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Beküldött fotó

A jelentkezésnél három típus közül lehet választani: a Sprint, ami legalább öt, a Super, ami legalább tizenhárom és a Beast, ami legalább huszonegy kilométer. A nevezéseket a népszerűbb futamokra fél évre előre kell leadni. Szakács Ferenc három éve kezdett el rövidebb távokon futni, az elmúlt években havonta két versenyen indul.

– Az egyik barátom mutatott egy telefonos alkalmazást, ami mérte a futás során megtett távokat és a sebességet. Egyre inkább motivált, hogy gyorsabb tempóban nagyobb távot tudok lefutni – említette, amikor a kezdetekről beszélgettünk, majd hozzátette, hogy ma már azért csinálja, mert szabadságérzetet nyújt és felszültséglevezető hatású a mindennapokban.

Két és fél éve nevezett először Spartan akadályfutó versenyre. A tokaji tizennégy kilométeres távot hatalmas sárban, csúszkálva, több mint három és fél óra alatt tette meg. Elmesélte, hogy akkor még felkészületlenül mindössze egy energiazselével indult a próbatételre és azt sem tudta pontosan, milyen akadályok várnak rá. Sokszor még büntetőfeladatot is kellett végeznie a nem megfelelő végrehajtás miatt. A hangulat mégis magával ragadta, azóta három országban húsz versenyen állt rajtvonalhoz.

– A kezdetekkor nem tudtam megtartani saját magam, sokszor leestem a mászós akadályokon, de az edzések hatására mára ezek a kedvenc feladataim, mert a többieknél gyorsabban tudom végrehajtani őket. A mumus viszont a vékony lécen való felfutás, az úgynevezett „ballance”, ami egy ügyességi és egyensúlyi feladat egyben, ha nagyon rákészülök, nem szokott sikerülni – mesélte a versenyekről.

Egy-egy szakasz megtétele nagyon megterhelő a szervezet számára, főleg a Tifecta hétvégéken, amikor két nap alatt mindhárom távon is indulhat a futó, ilyenkor legalább harminckilenc kilométer és hetvenöt akadály vár rá. Tavaly két hónapon belül két alkalommal –Szlovákiában és Romániában – is sikerült teljesítenie Ferinek ezt a kihívást.

Fotó: Beküldött fotó

Egy ilyen verseny után decemberben porcleválással műtötték, de ekkor már benevezett a téli végi és tavaszi versenyekre. Így a januári alapozást követően hamar újra csatasorba állt. Márciusban nyerte meg a nagykanizsai Sprint távot open egyéni kategóriában, ahol hét kilométeren húsz akadályt küzdött le.

– A műtét után három kilométert tizennyolc perc alatt sikerült lefutni, a tizenegy helyett – említette, majd hozzátette, hogy a versenyzés gondolata adott neki erőt a folytatáshoz.

– Amikor oda kell állni a rajthoz eszembe jutnak az előző versenyeim, az ott leküzdött akadályok és a holtpontok, de csak megyek és csinálom, hogy én legyek elől. Már ismerem a versenyzőket és az is jó eredmény, ha tudom, hogy az előttem lévőtől kevesebbel maradtam le, mint eddig.

Szerinte a Spartan versenyek alkalmával az ember kilép a komfortzónájából, például jeges patakban fut, tűzön ugrik át, sárban kúszik, de ezek mind-mind adrenalinnal töltik el. Egyfajta önmegvalósításként tekint a kihívásokra. Azért, hogy megszerettesse másokkal is ezt az életformát, edzéseket is tart a városban.

Rengeteg versenyt rendeznek évente

A Spartan versenyek ötlete Amerikából indult. Napjainkban évente kétszáz eseményt rendeznek a világ több, mint harminc országában, köztük Magyarországon is. A választható távokon nemcsak a kilométerek, hanem az akadályok száma is egyre több. A Sprint esetén legalább öt kilométer és húsz akadály, Super futam alkalmával pedig legalább tizenhárom kilométer és huszonöt akadály, a Beast versenyeken legalább huszonegy kilométer és harminc akadály várja a futókat.

A versenyzők különböző kategóriákba nevezhetnek, úgy mint: elit, age grop, csapat és open versenyek, így megkülönböztetve a profikat, kezdőket és haladókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában