TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2018.08.18. 19:59

Húsz éve készít szalmából csodás tárgyakat Sülye Károlyné

A búza maga az élet. Magja tápláló kenyeret ad, aranyló szárából értő, ügyes kezek csodás tárgyakat varázsolhatnak. Ahogyan azt a törökszentmiklósi Sülye Károlyné teszi, immár több évtizede. Emellett horgolt, hímzett tárgyakkal, bábokkal, házi készítésű tésztákkal, mézeskaláccsal, és számtalan más kézműves csodákkal kápráztatja el családját, kiállításain pedig a közönségét.

Molnár-Révész Erika

Sülye Károlyné Klárika legutóbb régi falvédőit mutatta be a Szentmiklósi napok kézi kaszás aratóversenyén.

Fotó: Mészáros János

– Most, hogy itt vannak az unokák, nem nagyon tudok kézműveskedni, inkább őket tanítom valamire... – meséli mosolyogva Sülye Károlyné Boros Klára. Hét unokája van, most éppen négy van nála.

– A kicsik, a három- és ötéves gyerekek gyurmáznak, a nagyobb unoka, Ágota viszont már megbeszélte a nagymamával, hogy míg nála van, megtanul „szalmázni”. Nem csak az unokák és a család, a környéken mindenki ismeri és elismeri a művelődési központ volt igazgatójának munkáit.

– Legutóbb a hetvenedik születésnapomon nyílt kiállításom, Egy nagyi örömteli tevékenységei címmel. Ebbe nem csak a szalmafonás, de egyebek mellett a horgolás és tésztakészítés, hímzés, mézeskalácsok és a bábok is beletartoztak.

– Minden, amit a tizenkét évvel ezelőtti nyugdíjba vonulásom után készítettem.

Sülye Károlyné édesanyja a környék híres varrónője volt, édesapja pedig kukoricacsuhéból font használati tárgyakat. Azt meséli, nagyon sok mindent készítettek saját maguk otthon. A tésztát és a kenyeret is.

Iskolásként gyakran segített aratások után összeszedni a földeken hagyott búzakalászokat. A búza és a szalma szeretete ekkor, vagyis gyermekkorban kezdődött, majd agrármérnök férje tudása csak tovább erősítette azt.

– A szalmafonás egy isteni sugallattal kezdődött, közvetlenül a rendszerváltás után, amikor a művelődési ház igazgatója voltam. Kitartó szervezést követően Törökszentmiklós adott helyet az országos szalmafonó versenynek, amelynek következménye később az lett, hogy ilyen táborokat is szerveztünk.

Sülye Károlyné Klárika legutóbb régi falvédőit mutatta be a Szentmiklósi napok kézi kaszás aratóversenyén.
Fotó: Mészáros János

– 1997-ben kezdtem bele a szalmafonásba az egyik ilyen táborban. Majd lábműtét miatt sokat kellett pihennem, ekkor kezdtem el igazán foglalkozni vele.

„Nagyon megszerettem. A szalma az én véleményem szerint pozitív energiát sugároz.”

– Ha elvetik a gabonát ősszel, kilenc hónapig van az anyaföldben és legalább hat hónapon keresztül kapja fentről a Nap kozmikus energiáját. Ha a búzát életnek nevezzük, a szárában, vagyis a szalmaszálban is lehet valami, ami jót tesz az embernek.

– Szalmát fonni idegesen nem lehet. Nagyon sok szalmafonó mesélte, hogy segített a betegségében, hiszen nagyon jó terápiás lehetőség. Amikor készítek egy tárgyat, már azt is tudom, kié lesz. Az elkészített tárgyakban benne van a szeretetem, és benne van a jó Istentől kapott energia...

A szalmafonás folyamatos tanulás

– A szüleim hatvanadik házassági évfordulójára fontam hatvan szál virágot egy nagy kosárba. Ez eddig a legkedvesebb munkám, három hónapig tartott elkészíteni – meséli Sülye Károlyné Boros Klára, akinek egy másik munkája, egy Kossuth-címerrel ellátott szalmakoszorú a New York-i magyar főkonzulátus épületében kapott helyet.

– A sikerek ellenére azt mondja, a szalmafonás állandó fejlődést igényel, mindig lehet a másiktól tanulni, erre jók a táborok és a konferenciák. Vannak olyan tárgyak is, melyeket fejben már megtervezett, de még nem készített el.

– Van egy nagy vágyam. Görögkatolikus vagyok, és nagyon szeretnék legalább nyolc-tíz fajta díszes keresztet elkészíteni, többféle fonástechnika alkalmazásával. Ezekből egy egész kollekciót szeretnék.

– Eddig is csináltam néhány keresztet, melyeket ajándékba szántam, de azok inkább egyszerűbb kidolgozásúak voltak – árulta el terveit a szalmafonó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában