SZOLNOK

2018.10.03. 19:45

Ismét Kárpát-medencei Civil Konferenciát tartottak Szolnokon

Kilenc határon túli magyar civil szervezet részvételével tartották meg az V. Kárpát-medencei Civil Konferenciát. Az egész napos rendezvényt, melynek a Hotel-Tisza Étterem adott helyet, ezúttal is a megyei Civil Információs Centrumot (CIC) is üzemeltető Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat rendezte.

Kovács Berta

A konferencián részt vevő külhoni és magyar civil szervezetek képviselői és a szervezők

Fotó: Kovács Berta

– Ötödik éve szervezzük meg ezt a rendezvényt, idén hazahoztuk Szolnokra – emelte ki dr. Molnár Beáta, a Contact MKSZ elnöke. – Minden évben más-más tematika alapján állítjuk össze a konferencia előadásait. (Az előző konferenciáról ide kattintva olvashatnak.)

– Ebben az évben az önkéntességet választottuk fő témakörnek. A rendezvényre meghívott szervezetek mindegyike jelentős önkéntes tevékenységet vallhat magáénak.

– Mint az előadásokból is megtudhattuk, az önkéntesség a Kárpát-medencében kevésbé összevethető, mert az Európai Unión kívül nehezebben összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre, a nyugati és a keleti önkéntességet lehet ilyen formán inkább összehasonlítani.

– Hazai előadókat is hívtunk, egy részük nemzetközi önkéntességgel foglalkozik. Mint önkéntes központ, úgy véljük, hogy számunkra is ez lehet az előrelépés útja.

A konferenciát – fővédnöki minőségben – dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki beszélt a Szolnok városi civil tanács és a civil kerekasztaloknak a város életében betöltött szerepéről, az együttgondolkodás fontosságáról, a civil szervezetek rendelkezésére álló, egyre növekvő anyagi forrásokról.

Az esemény kapcsán megjegyezte, nagyon jó rendszer épült ki Szolnokon az elmúlt esztendőkben, hiszen a Civil Információs Centrum kiválóan koordinálja a tevékenységüket, teremti meg számukra a lehetőségeket és látja el őket információval.

A külhoni partnerséget Szerbia, Szlovákia, Ukrajna és Románia kilenc magyar civil szervezete képviselte a találkozón, ahol egymás közt is lehetőségük nyílt kapcsolatot építeni.

Dr. Simon János magyar politológus, szociológus, történész és habilitált egyetemi tanár előadásában kifejtette, hogy a magyar demokrácia pillérét jelentik az aktív civil szervezetek, és felidézte, a történelem során akadályokkal kellett megküzdeniük.

A konferencián részt vevő külhoni és magyar civil szervezetek képviselői és a szervezők
Fotó: Kovács Berta

Perpék Éva, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa a Kárpát-medencei önkéntességet ismertette, számokkal alátámasztva, Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke pedig az ukrajnai önkéntességet mutatta be, míg Bálega János, a hazai KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület elnöke a magyar fiatalok külföldi önkéntességének lehetőségeiről beszélt.

A rendezvény részét képezte a megyei civil fórum, ahol Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára válaszolta meg a civil szervezeteink előzetesen megküldött kérdéseit, és arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre lesz egy egyszerűsített pályázati lehetőség a helyi vagy régiós szinten működő, 5 millió forint bevételt meg nem haladó civil szervezetek számára. Dr. Molnár Beáta CIC-vezető pedig a helyi témájú kérdésekre reagált.

Aláírták a megállapodást. Dr. Molnár Beáta a romániai Homo Ludens Alapítvány elnökével, Vincze Lászlóval fog kezet
Fotó: Kovács Berta

Ez évben is köttettek új partnerkapcsolatok: a CIC együttműködési megállapodást írt alá a romániai Homo Ludens Alapítvánnyal és az ukrajnai Kárpátaljai Rózsahölgyek Társaságával.

Épülnek a kapcsolatok

A rendezvényen ez évben kilenc határon túli civil szervezet képviselte a külhoni magyarságot: a „CI-FI „ Civil Központ (Szerbia), a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (Ukrajna), a Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás, FEMIT (Szlovákia), a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete (Románia), a Homo Ludens Alapítvány (Románia), a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (Ukrajna), a Kárpátaljai Rózsahölgyek Társasága (Ukrajna), a Szövetség a Közös Célokért Társulás, SZAKC (Szlovákia), valamint a Vajdasági Magyar Civil Szövetség (Szerbia).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában