KÉRDEZZ-FELELEK

2018.08.17. 19:50

Körkérdés: utánajártunk, hogyan telt a megyebeliek szabadsága

Közeledik a szeptember, lassan véget érnek a pihenésről, kikapcsolódásról szóló hetek. Összeállításunkban arra voltunk kíváncsiak, a megyebeliek hogyan töltődtek fel a nyári hónapokban, és mivel készülnek az őszi, dolgos napokra.

Hutter Zsófia

Aki megteheti, az vízparton, baráti társasággal piheni ki az év közbeni fáradalmakat. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

A nyár a legtöbb helyen a szabadságolásról szól. De vajon tényleg pihenünk a munkahelyünkön kívül töltött időben? Aki szerencsés, annak természetesen van lehetősége kikapcsolódni.

Például csodálatos hazai tájakat keres fel, de ha valaki kalandvágyóbb (és pénztárcája is megengedi), akkor külföldre megy világot látni. Netán hegyeket jár be, esetleg vízpartra utazik, vagyis aktív pihenést választ, hogy kipihenje az év közbeni fáradalmakat.

Vagy mondjuk a ház körüli teendőknek szenteli a szabadidejét. Esetleg ház- és lakásfelújítás, kerti munkák adhatnak feladatokat ilyenkor.

Vannak azonban néhányan, akik a legmelegebb hónapokban is dolgoznak. Hiszen egy-két területen a munka nem várhat, a hőségben is szükség van a buzgó kezekre.

Megyei ismert embereket kérdeztünk, ők mit csinálnak ezekben a hónapokban. Mint kiderült, legtöbbjük nyáron is dolgozik, de valamennyien igyekeznek valamilyen formában lazítani.

Merthogy abban mindannyian egyetértettek, az őszi munkakezdéshez szükség van a nyári feltöltődésre.

Karczag Ferenc, a Szigligeti Színház színművésze

– Nekem az idei nyár nem a pihenésről szólt. Vásároltam egy kertes házat, ennek a felújítási munkálatai minden időmet elvették. Még mindig nagyon sok munka van vele, és bevallom, nagyon várom már az évadkezdést, hogy egy kicsit kiszakadjak az otthoni tennivalókból.

– Másfajta munka egy házfelújítás, és az, amivel az ember eredetileg foglalkozik, és amit szeret. A Hárman a padon és a Vöröslámpás ház című darabban kezdek ősszel.


Bodor Pál Csaba, Cserkeszőlő, társasjáték-készítő

– Gyorsan eltelt a nyár. A gyerekek Budapesten voltak a nagyszülőknél. A családi közös nyaralás pedig a Visegrádi palotajátékok meglátogatása volt. Tanyán élünk, ott nem lehet unatkozni, de hosszú időre elmenni sem. Buliztunk otthon és strandoltunk is.

– A legfontosabb azonban mégiscsak a lakodalmunk volt. Az ősz mindig valami új kezdete nálunk. Így, hogy minden gyerek besegít otthon, több mindent tervezünk – új társasjátékot is.


Buzás Sándorné, Törökszentmiklós, egyesületi elnök

– Családi gazdaságunk van, így a nyár egy része a mezőgazdasági munkákkal kapcsolatos intéznivalókkal telt. Közben a cukorbetegek egyesülete életének szervezése, a rendezvények lebonyolítása is folyamatos volt.

– A párommal nyugdíjasok vagyunk, nekünk igazi kikapcsolódást jelent, amikor jönnek az unokák, és amikor a gyerekekhez elutazunk. Augusztus végén-szeptember elején megyünk üdülni, illetve az őszi munkák lezárása után is.


Urbán Zsombor, tiszaderzsi családi gazdálkodó

– Ilyenkor a mezőgazdaságban sok munka van. Még augusztusban le kell aratnunk a lucernamagot és az olajretket. Újítás, hogy a repcét szemenként vetnénk el, de ezt az időjáráshoz kell igazítani. Erre már nagyon készülünk.

– Közeledik az ősz, tele vagyunk határidővel és várjuk az esőt. Figyeljük az időjárást, az sok mindent befolyásol. Igyekszünk mindent minél hamarabb elvégezni. Ha valami csúszik, az később érezteti a hatását.


Ézsiás Vencel, huszár katonai hagyományőrző, Jászfényszaru

– Intenzíven telt a nyár. Bandériumunk tagjai egész nyáron szolgálatot teljesítettek a budai vár díszőrségében, nyár elején a gödöllői királyi kastélyban szintén helytálltunk. Teljesítettük feladatunkat a Jász Világtalálkozón, a napokban pedig egy lovas túrán vettünk részt Ózdról Krasznahorkáig.

– Készülünk a Nemzeti Vágta programjaira és a pákozdi hadijátékokra. A családdal Görögországban jártunk, s talán még a Balatont is meglátogatjuk.


Kenyeres Sándorné, a népművészeti egyesület elnöke

– Tudtam pihenni a nyáron, nyugdíjasként nekem minden nap szabadság. Nyaralni nem utaztam el, a családdal kapcsolódtam ki. Emellett természetesen az egyesület és a leégett tiszavárkonyi alkotóház ügyeit is folyamatosan intéztem.

– Úgy néz ki, sikerült megszerezni azt az összeget, amivel megkezdhetjük a tetőfelújítást. Az ősz elég zsúfolt lesz, sokféle programot indítunk, augusztus 20. után megkezdjük ezek előkészületeit.


Karcagi-Nagy Zoltán, Karcag, magyarnóta-énekes

– Családommal kikapcsolódásként tengerparti nyaraláson voltunk, és a Balatonnál is pihentünk néhány napot. Emellett testvéremmel, Andyval több helyen is felléptünk, s még őszre is vannak meghívásaink.

– Augusztusban újabb felvételt készített velem a Duna Tv Jó ebédhez szól a nóta című műsorába. A legnagyobb öröm azonban, hogy napokban megszületett unokám, Lénácska, így számomra a nagypapaszereppel indul az ősz.


Bodonyi Dóra, a Szolnoki KKK kajakosa

– Megszoktam az elmúlt években, hogy az én nyaram a versenyekről szól. Most is gőzerővel készülök a jövő heti portugáliai világbajnokságra. Ezt követően pedig az országos bajnokságra. Szeptember elejétől viszont öt hétig leszek szabadságon.

– Közben a férjemmel előbb ausztriai kirándulást tervezünk, majd a Kanári-szigetekre megyünk nyaralni. Számomra a feltöltődést leginkább a pihenés, a strandolás és a kirándulás jelenti.


Arany László, a Jászberényi FC vezetőedzője

– Gyerekkori álmom vált valóra azáltal, hogy a nyáron eljutottam Nápolyba. Egy csodálatos hetet töltöttünk el ott a barátnőmmel, élveztük a napsütést és fürödtünk a tengerben. Emellett megnéztük a város nevezetességeit, végre láthattam a Napoli stadionját.

– Kisgyerekként óriási Napoli-rajongó voltam Diego Maradona miatt. Buzog bennem a munkavágy, és remélem, a hétvégén a harmadik győzelmünket is begyűjtjük a bajnokságban.


Vona-Gődér Krisztina, a Verseghy könyvtár könyvtárosa

– Júliusban kilenc napot töltöttünk a Balatonon. Ez soha nem maradhat ki, nagy szerelmünk a víz melletti feltöltődés. A passzív pihenés mellett az aktívabb kikapcsolódás sem maradt ki. Most épp Erdélyben vagyunk, ez másfajta feltöltődés, de ezt is nagyon szeretjük.

– Rengeteget túrázunk, igyekszünk a lehető legtöbb nevezetességet megnézni és a természet szépségeit felfedezni. Szeptemberben nyit a könyvtár és újult erővel indul a munka.


Székely Szilárd abonyi cukrász

– Eddig még nem szántam el magamat a nyaralásra, s valószínűleg nem is megyek már sehová. Bár van egy nyaralónk a hegyekben, idén mégsem használtam ki a lehetőséget, hogy ott töltsek néhány napot.

– Azt kell mondjam, az elmúlt hónapjaimat a munka jellemezte, ezért csak kevés időm maradt a jól megérdemelt pihenésre. S úgy tűnik, nem lesz ez másként ősszel sem. Szobafestés és tatarozás... szeptembertől ezek várnak majd rám.


Dr. Füleki Zsolt abonyi állatorvos

– Sehol sem voltam még ezen a nyáron. Ezt azonban mindenképpen pótolni szeretném. Így hát a napokban azt tervezgetem, hogy egy hosszú hétvégére elutazom valahová. Ez már csak szeptemberben lehetséges.

– Egyelőre ugyanis nincs kiszemelt úti célom, bár Hajdúszoboszlóra például nagyon szívesen elmennék! Hogy miért éppen oda? Lényeges szempont nálam, hogy ezúttal egy fürdőhelyen tölthessem a szabad­időmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában