SZOLNOK/TISZAFÜRED

2018.09.25. 19:55

Magas rangú kitüntetést kapott a megyei címzetes főjegyző

Egy évtizede a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal megyei címzetes főjegyzője. Emellett a Jászkunság több településén volt már a törvényesség őre. Rentzné dr. Bezdán Edit nemrég vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntető címet. Ennek apropóján beszélgettünk vele.

Ujvári László

Rentzné dr. Brezdán Edit néhány hete vehette át a kitüntetést Kontrát Károlytól

Fotó: Beküldött fotó

Nem ez volt számára az első szakmai elismerés. Néhány évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök adományozta számára a megyei címzetes főjegyző titulust.

– Ilyenkor érzi az ember igazán, hogy nem hiába dolgozik, egyfajta visszaigazolást kap. Ezután is a lehető legjobb színvonalon igyekszem végezni a munkámat – vélekedett a díjazott az aktuális elismerést illetően

Az odaítélt kitüntetés értékét tovább emeli, hogy személyesen a miniszterelnök terjesztette fel. A modern, ügyfélközpontú közigazgatás hatékony kialakítása, működtetése és fejlesztése érdekében végzett példaértékű munkáját ismerték el.

Bár eddig szép sikereket ért el, fiatalon nem volt magától értetődő, hogy e pályán teljesedik ki. Még 1987-ben pedagógusként diplomázott Egerben, majd Tiszabőn kezdett tanítani. Sokak meglepetésére ő maga kérte, hogy a Tisza-parti kis faluban dolgozhasson.

– Szeretem Tiszabőt, hiszen én magam is éltem a faluban néhány évig, jártam ott iskolába is – magyarázta Rentzné dr. Bezdán Edit. Rövid ideig gyakorolta a pedagógusi hivatást, a rendszerváltozás után, 1991-ben már ő volt Tiszabő jegyzője. Tízéves időszak következett az életében, majd 2001-ben már Kunhegyes jegyzői feladatai vártak rá.

Bevallása szerint nehezére esett otthagyni Tiszabőt, sok minden kötötte a településhez. Édesanyja védőnőként dolgozott a faluban, őt pedig díszpolgárrá avatták. Nem csoda, hiszen az ezredfordulón személyesen felügyelte az árvízi védekezést a faluban.

– Rendkívüli volt a veszélyhelyzet, még a katonákat is kivezényelték a gátra. Három-négy nap alatt alig aludtunk valamit – emlékezett vissza a 2000-es árvízi védekezésre. A nehézségek ellenére rendkívüli összefogásnak lehetett tanúja. A lakosság egyként vette ki a részét a munkából.

Rentzné dr. Brezdán Edit néhány hete vehette át a kitüntetést Kontrát Károlytól
Fotó: Beküldött fotó

Számára a munka hivatás, az életéhez, a mindennapjaihoz tartozik. A váltást is szakmai szempontok indokolták. Jól érezte magát Kunhegyesen, jó közösségben és környezetben dolgozhatott. Mikor odakerült, éppen egy Állami Számvevőszék-vizsgálat által feltárt hiányosságokat kellett rendezni.

A kunhegyesi évek azonban gyorsan elrepültek, 2008. szeptember 1-ével a közgyűlés megyei főjegyzőnek nevezte ki. Akkor sem volt könnyebb a váltás, hiszen megszerette a várost. Végül a megyei közgyűlés akkori elnökének felkérésére adta be pályázatát.

– Édesanyám és édesapám is azt mondta, ha elkezdesz valamit, csináld végig és csináld jól – felelte a motivációját firtató kérdésre. A jegyzői munka költségvetési, gazdálkodási része áll hozzá közelebb. Kevésbé szereti a hivatali, hatósági munkát.

– Mint megyei címzetes főjegyző, azt kedveli igazán, hogy tevékenysége átlépi egy iroda falait. Folyamatosan kapcsolatot tart a megye településeivel, segítheti az önkormányzatok munkáját.

Jelenleg Füreden is tevékenykedik

Rentzné dr. Bezdán Edit Hajdú-Bihar megyében született, Tiszacsegén gyerekeskedett. Szüleivel Poroszlóra, majd onnan Tiszabőre költöztek, ahol később pedagógusi és jegyzői pályáját kezdte. Két fiúgyermek édesanyja.

Az elmúlt években sok helyen vállalt helyettesítést. Volt jegyző Tiszabőn és Kunhegyesen, helyettesített Tomajmonostorán, Kunmadarason, Tiszagyendán, Nagykörűn és Csataszögön. Főjegyzői elfoglaltságai mellett, négy éve vezeti Tiszafüreden a polgármesteri hivatal munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában