JÁSZKUNSÁG

2020.08.14. 07:00

Nem tiltható meg a külföldi út

Ismét felgyorsult a koronavírus terjedése, ezért szigorúbb szabályok érvényesek az országhatárok átlépésénél. A magyar kormány piros, sárga és zöld kategóriába sorolta az egyes országokat a fertőzöttség alapján. Így akár két hét karantén is várhat ránk egy külföldi utazás után. De mit szól ehhez a munkáltató?

Czakó Nóra

Forrás: Shutterstock

Fotó: 4 PM production

– Nálunk ki van írva a munkahelyen, hogy aki külföldre készül, vagy onnan tért haza egy rokona, akivel találkozik is, arról tájékoztatni kell a vezetőséget – mondta hírportálunknak az egyik szolnoki üzem dolgozója.

– Megértem ezt az intézkedést, hiszen ha egyvalaki megfertőződik, mindenkinek két hét karanténba kell vonulnia, és akkor leáll a munka. Ennek pedig ki tudja, milyen következményei lehetnek. Például elveszítjük a megrendelőinket, és munkanélkülivé válunk, holott mindenkinek szüksége van a biztos fizetésre. A kollégáim is így gondolják, hiszen senki sem utazott külföldre. Úgy döntöttek, itthon maradnak a vírus miatt – tette hozzá.

– A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) az a kialakult álláspontja, hogy minden vállalkozásnak jól felfogott érdeke, hogy ebben a járványhelyzetben is eredményesen működjön, és biztosítva legyen a folyamatos fizetőképessége – hangsúlyozta Lits József megyei elnök.

– Most az a legfontosabb, hogy a vállalkozások a fizetési kötelezettségeiknek bármilyen segítséggel – akár saját tőke, akár kölcsönforrás bevonásával – eleget tudjanak tenni. Ha van piac, megrendelés, és igény mutatkozik a termékre vagy szolgáltatásra, akkor azt mindenképpen teljesíteni kell – magyarázta Lits József.

– Emellett egy vállalkozás tulajdonosának, ügyvezetőjének arra is oda kell figyelnie, hogy óvja, védje a munkavállalóit. Ha ezt nem teszi meg, csökkenhet a bevétele, így nehézzé vagy lehetetlenné válhat a megélhetése, a dolgozók pedig munkanélkülivé válhatnak. Éppen ezért minden munkavállalónak javasolnia kell a beosztottjainak, hogy ne utazzanak sárga vagy piros színnel jelzett országba.

Sőt, még a zöld zónákba történő utazás is magában hordja a veszélyt. Utasításba azonban nem adhatja ezt a munkáltató, hiszen a szabadsága alatt mindenki oda megy, ahová szeretne. Éreztetni kell viszont a dolgozókkal, hogy ez milyen veszéllyel jár. Ez azért is fontos, mivel az egész munkaközösség megélhetését negatívan befolyásolhatja. Ebben a helyzetben együtt kell élnie a kollégáknak, és most kiemelt elsőbbséget élvez, hogy védjük a munkatársak egészségét – tette hozzá.

A VOSZ megyei elnöke szerint a munkavállalónak nem árt jeleznie a felettesének, ha külföldre utazik nyaralni. Azért is fontos, hogy betartsa a szabályokat, mivel ő is pórul járhat. Esetleg szembesülhet azzal, hogy a kéthetes karantén után vagy a betegségből való felépülését követően, nem lesz hová visszamennie dolgozni. Főként, ha a vállalkozásnak is megélhetési gondot okozott ezzel.

Ha pedig valakinek olyan a munkája, hogy számos emberrel érintkezik, mint például a kiskereskedők, rendőrök vagy az egészségügyi dolgozók, az ő esetükben ez különösen fontos. Az utóbbi két csoportba tartozók nem is hagyhatták el az ország területét a veszélyhelyzet idején, csak miniszteri engedéllyel. De ugyanezek a szabályok vonatkoztak a hivatásos és szerződéses katonákra, a honvédelmi alkalmazottakra, a kormánytisztviselőkre és a NAV alkalmazottaira is.

– Nem véletlenül halljuk sokfelől, hogy maradjunk otthon. Én is ezt javaslom mindenkinek, hiszen Magyarország olyan szép! – emelte ki Lits József. – Reményeink szerint fél-egy év múlva túl leszünk a járványon, és utána mehetünk, ahová a pénztárcánk engedi. Nem szabad hagyni, hogy megismétlődjön az, ami Sopronban történt: egy összejövetelen a hetven vendég felét megfertőzte a koronavírus, akik aztán vitték tovább szerte az országban.

Különböző színekkel jelölik az országokat a fertőzöttségi szintjük szerint

A zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható. A sárga kategóriába azok az országok tartoznak, ahol kevésbé súlyos a helyzet, a vörösbe pedig azok, ahol súlyos. Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra, illetve a külföldiekre. A magyarok zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphetnek be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik őket, és 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ez alól kivételt jelent, ha az azt megelőző öt napban, 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni.

A sárga jelzésű országból érkező magyarok az első koronavírus-tesztet követően szabadulhatnak a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség. Külföldi állampolgárok esetén a sárga jelzésű országból érkezők ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyarok, vörös jelzésű országból viszont nincs lehetőség erre. A további részleteket a koronavirus.gov.hu oldalon lehet elolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában