SZOLNOK

2018.09.24. 07:00

Nem tűntek el a szolnoki temetői virágárusok a helyükről

A közelmúltban egy olvasónk azt tapasztalta, hogy megszűnt a virágárusítás a szolnoki temető környékén. Utánajártunk, mi okozhatta az értékesítők eltűnését.

Hutter Zsófia

A szolnoki Polyák Józsefné is a hét több napján várja a vásárlókat a Kőrösi úti temető mellett

Fotó: Hutter Zsófia

– Hetek óta megszűnt a virágárusítás a temető környékén – kereste fel hírportálunkat észrevételével egy szolnoki hölgy. – Lebontották a bódét is, de erről semmi értesítést nem helyeztek ki sehova. Úgy gondolom, ez egy elég nagy temető ahhoz, hogy ne lehessen virágokat vásárolni a közvetlen környékén.

– Azoknak, akik vidékről jönnek, kifejezetten jó volt, hogy nem kellett akár több száz kilométerről hozni a sírra való csokrot, koszorút. De még nekünk, szolnokiaknak sem mindegy, hogy virággal kell buszra szállni, vagy egyszerűen ott helyben megvesszük. Remélem, hamarosan találnak valami megoldást erre – bizakodott a hölgy.

Felkerekedtünk hát, hogy utánajárjunk, mi is történt valójában. Azonban ottjártunkkor több virágárus is vevőre várva ült portékája mellett.

– Szerintem nem szokott olyan előfordulni, hogy nincs itt senki. Bár én nyugdíjasként dolgozom, úgyhogy nem vagyok itt mindennap. De amikor igen, akkor egészen estig várom a vásárlókat – árulta el a szolnoki Polyák Józsefné.

– Én már hamar elfáradok, úgyhogy nekem pont elég a péntek, szombat, vasárnapi ittlét. Hozzá kell tenni, hogy természetesen sok mindent befolyásol az időjárás is. Hiszen amikor esik, akkor a temetőbe sem igazán jönnek emberek – mondta.

A szolnoki Polyák Józsefné is a hét több napján várja a vásárlókat a Kőrösi úti temető mellett
Fotó: Hutter Zsófia

Ahogy beszélgettünk, kiderült, több virágárus is azon a véleményen van, hogy ritka az olyan alkalom, amikor egyikőjük sem dolgozik.

– Valaki azért mindig van itt. Persze nekünk is szükségünk van a pihenésre, úgyhogy néha mi is elmegyünk szabadságra – mosolygott egy másik hölgy.

– De az esetek nagy részében azért mindig találni egy-egy árust, akitől lehet virágot venni. Nyilván a nagy hőségben nem szívesen ülünk itt naphosszat, talán akkor fordulhatott elő, hogy épp nem volt itt senki. Jó időben én is csak délig dolgozom. Ahogy a virágoknak sem, úgy nekem sem tesz jót a nagy meleg – mondta.

A hölgyek elárulták, a virágosok munkáját sok minden befolyásolja. Az időjárás mellett például az ünnepek, a templomi események és a felhasználható készletek is sokat számítanak.

Ők szabályozzák, mikor dolgoznak

A felvetődött kérdéssel kapcsolatban megkérdeztük a Szollak Kft.-t, mely a megyeszékhelyen több önkormányzati tulajdonú terület üzemeltetésével is foglalkozik. Így a Kőrösi út egyes szakaszain is tőlük bérlik az eladók az árusítóhelyet.

A társaság arról tájékoztatott, hogy folyamatosan vannak olyan értékesítők, akik érvényes bérleti szerződéssel rendelkeznek. Azonban ehhez hozzátartozik, hogy a napi munkarendjüket ők határozzák meg saját maguknak. A szerződésben nincs kikötve, hogy mely napokon mikortól meddig kötelesek árusítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában