szabályok

2018.11.11. 06:57

Szolnoki közlekedés: az irányjelzőt itt sem dísznek találták ki

A szolnoki járműforgalom manapság körültekintőbb odafigyelést és főleg türelmet igényel. Mindemellett érdemes fellapozni a többszörösen kiegészített KRESZ-szabálykönyvet, ha nincs egyéb segítség. Hírportálunk talált egy szakembert, aki értelmezte és választ adott az olvasóink által jelzett közlekedéstechnikai nehézségekre.

Mészáros Géza

A Tiszai hajósok tere is lehet bonyolult közlekedési szempontból, de a KRESZ-t ismerőknek ez a terület nem jelent kihívást.

Fotó: Csabai István

A megyeszékhelyen az elmúlt években jelentősen megnövekedett a járműforgalom, valamint a már végbement vagy elindított városfejlesztési projektek számos településrészen határozott forgalomátszervezéssel is jártak. Az új közlekedési struktúra új közlekedési kultúrát is igényelne.

Ha ez utóbbi érzékelhetően lassabb folyamatnak is tűnik, mindenesetre a gépjárművel közlekedőknek újra kell tanulniuk, de legalábbis feleleveníteniük a vonatkozó KRESZ-szabályokat. A Szolnokon közlekedők vagy a településen áthaladók nap mint nap találkozhatnak bizonytalanul értelmezett, de akár balesetveszélyes közlekedési helyzetekkel.

Ezek közül ezúttal három „fajsúlyos”, a járművezető szempontjából különös figyelmet érdemlő csomópontnál történő cselekvés iránt érdeklődtünk az általunk megkérdezett szakembertől. Vadas Attila, ismert autóvezető-oktató volt a segítségünkre.

– Mely sofőrnek kell irányjelezni a TISZApArt Mozi felől érkezők közül: aki a Szapáry út felé, aki a Sóház út felé vagy aki a Tiszai hajósok tere felé halad? – kérdeztük.

– A vonatkozó KRESZ-előírás azt mondja, hogy a megfelelő időben és a megfelelő ideig irányjelezz. Az természetes, hogy aki a Tiszai hajósok tere felé jobbra közlekedik, annak ki kell tennie az indexet. De annak is használnia kell a jobb oldali irányjelzőt, aki a Sóház útra megy tovább. Nem kötelező azonban a balra kanyarodó, védett, Szapáry út felé haladóknak indexelniük.

– A jogszabály nem tiltja ugyan, ám az adott kereszteződés többi szereplőjének szempontjából hasznos lehet, tehát használható. A legnagyobb figyelemmel ebben a csomópontban a Tiszai hajósok teréről bármely irányba haladóknak kell lenniük, hiszen elsőbbségadás szempontjából ők az úgymond „legutolsók” a sorban.

A Tiszai hajósok tere is lehet bonyolult közlekedési szempontból, de a KRESZ-t ismerőknek ez a terület nem jelent kihívást.
Fotó: Csabai István

– A Kossuth Lajos útról jobbra, a Tisza-hídra haladunk. Az aszfaltburkolatra festve van egy szaggatott vonal, ami úttorkolatot jelent. Merre kell kitennie az autósnak az irányjelzőt, jobbra vagy balra? – érdeklődtünk tovább.

– Egyértelmű, és a Szolnokon oktató kollégák egyöntetű szakmai állásfoglalása az, hogy a jobb oldali irányjelző használata a kötelező.

– A Várkonyi téri körforgalomban mikor kell a benne közlekedőknek irányjelzést adniuk? – firtattuk.

– A Magyarországon alkalmazott szabály, hogy a körforgalomban bent lévőnek van elsőbbsége a körforgalomban behajtókkal szemben. Ezt alkalmazzák Európa összes országában is.

– A Várkonyi téri körforgalom négy „belépőcsatornájánál” csak az egyiknél, a Boldog Sándor István körút felől belépőknek kell majd irányjeleznie, ám csak annak és abban az esetben, ha a belső sávból a belső sávban folytatja az útját. A körforgalomban a sávváltást és a kihajtást egyaránt irányjelzővel kell jelezni – tudtuk meg a szakembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában