Szolnokon beköltöztek a gondozók az idősotthonokba

Különösen figyelnek az idősotthonok lakóira megyénkben is. A Szolnokon működő intézmények munkatársai a vészhelyzet idejére beköltöztek az otthonokba. Érdeklődésre minden információt közölnek a hozzátartozókkal, számos helyszínen a telefonos kapcsolatot is biztosítják. A csoportos foglalkozások elmaradnak, Tiszainokán betartva a szabályokat a folyosón táncolnak az idősek.

Munkatársainktól

A Vízpart körúti legnagyobb városi idősotthonban a veszélyhelyzet miatt csúszik a hivatalos és ünnepélyes épületavató. Az új szárny azonban alkalmas arra, hogy átmeneti "otthont" nyújtson az idősekhez beköltöző szociális dolgozók számára

Fotó: Mészáros Géza

Szolnokon három telephelyen négy épületben élnek idős emberek: a székhelyen, a Vízpart körúton kettőben, továbbá a Kaán Károly úton és az Abonyi úti Gondozóházban. A látogatás mindenhol szünetel és még csomagokat sem lehet befogadni.

A megyeszékhelyen egyedülálló módon segítik az idősotthonokban bentlakó szépkorúakat. Még csak kormányzati előírás, de még csak helyi vagy polgármesteri rendelet sem kellett ahhoz, hogy az intézmények munkatársai – az idős emberek egészsége és biztonsága érdekében – életvitelszerűen beköltözzenek a veszélyhelyzet idejére az idősotthonokba.

– A kialakult járványügyi helyzet miatt, dolgozóinkkal közösen úgy döntöttünk, hogy az idősek érdekében beköltözünk az otthonokba, két heti váltásban – mondta el érdeklődésünkre az április 6-tól alkalmazott sajátos döntést Horváth Erika, a Szolnoki Kistérségi Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézménye (SZKTT ESZI) igazgatója.

A Vízpart körúti legnagyobb városi idősotthonban a veszélyhelyzet miatt csúszik a hivatalos és ünnepélyes épületavató. Az új szárny azonban alkalmas arra, hogy átmeneti „otthont” nyújtson az idősekhez beköltöző szociális dolgozók számára
Fotó: Mészáros Géza

– Nővéreink önkéntesen szerveződtek a beköltözéses feladatra, hozzájuk pedig szó nélkül csatlakoztak a foglalkoztatók és a kisegítő személyzet, elsősorban a takarítók. Ők aláírták azt a dokumentumot, hogy a veszélyhelyzet végéig vállalják a házi karantént, amely a teljes biztonságot jelenti az idősek számára. Mivel a konyha és a mosoda más-más épületrészben van, és az ott dolgozók nem érintkeznek a szépkorúakkal, így az ottani munkatársainkat nem érinti a beköltözés – jelezte az igazgató.

Horváth Erika arról is beszélt, hogy az önkéntes beköltözést választó szociális dolgozók nem a szépkorúakkal vannak közösen elszállásolva. A Vízpart körúton a közelmúltban elkészült a harmadik szárny, s bár még nincsen teljesen berendezve, a dolgozók ebben az épületrészben alakították ki maguknak az ideiglenes szállást.

A tiszainokai gondozási központban minden gyakorlatban kivitelezhető óvintézkedésnek megfelelnek. A dolgozók helyben laknak, vagy gépkocsival járnak. Kupeczki Krisztina a központ vezetője kiemelte, hogy már a kezdetektől fogva a legszigorúbb intézkedéseket tartják be. Szerinte a gondozók beköltözése nem megoldás, leginkább a megelőzésben hisz.

– Odafigyelünk a gondozottakra, mindent fertőtlenítünk , ami az intézménybe kerül. Március kilencedikétől a látogatási tilalom mellett a kijárási tilalmat is bevezettük, hiszen ez tűnik a legbiztosabbnak megoldásnak. Csak a dolgozók jöhetnek be, ehhez tartjuk magunkat – részletezte. A jelenlegi huszonhat lakót hat gondozó és a személyzet számos egyéb tagja látja el.

– Gyakorlatilag minden nap van valami változás a szabályozásban, a részlegvezető fogja össze és tájékoztatja a dolgozókat. De felvettük a kapcsolatot a szociális szféra más intézményeivel is, megismerve a bevált praktikákat. Szerencsések vagyunk, mert családias a környezet, több idő jut az ellátottakra, a fertőtlenítésre a tájékoztatásra. A kezdetektől nagy hangsúlyt fektetünk, hogy mind az ellátottakat, mind a hozzátartozókat megfelelően tájékoztassuk a helyzetről – mondta, majd hozzátette, hogy jó a kapcsolatuk a rokonokkal, a korábbi influenza miatt elrendelt látogatási tilalmat is jól viselték. A idősek telefonon és ha tehetik videohívások segítségével tartják a kapcsolatot a családtagjaikkal

– Még jól viselik a helyzetet, úgy veszik mintha szanatóriumban lennének – számolt be Kupeczki Krisztina, aki azt is kifejtette, hogy akadnak akik könnyebben, míg mások nehezebben fogadták a változást.

– A csoportos foglalkozások elmaradnak. Leginkább a szobájukban töltik az időt az ellátottak, betartják a két méter távolságot, igyekszünk sokat beszélgetni velük, de szívesen énekelnek és táncolnak a folyosón – mesélte az intézményvezető.

Az áruszállítókon és a dolgozókon kívül senki sem léphet az épületbe

– Éppen hétfőn indult egy felmérés, ami arról szól, ki vállalja a dolgozók közül, hogy beköltözik és ott lakik az idős otthonban a veszélyhelyzet végéig – mondta lapunknak Dobozi Róbert, Újszász polgármestere az önkormányzati fenntartású Zagyvaparti Idősek Otthonával kapcsolatban.

– Ez nálunk is folyamatban van, viszont jelenleg nincsenek olyan helyiségeink, ahol el tudnánk őket szállásolni. Az, hogy az ápolók sem hagyhatják el az idős otthonokat, még csak egy terv, de ha ezt bevezetik szabályként, nálunk problémát fog okozni, hiszen nincsenek nővérlakásaink vagy nővérszállóink – tudtuk meg a városvezetőtől, aki arról is beszélt, hogy jelenleg látogatási tilalom van az intézményben, illetve kijárási is, tehát a lakók nem hagyhatják el az otthont.

– Új lakókat sem vehetünk most fel, emellett izolációs helyiségeket kellett kialakítanunk, hogy ha esetleg valaki fertőzést mutat a lakók közül, akkor őt és a szobatársait el tudjuk a többiektől különíteni. Korábban az otthon konyhájáról külsősök is vihettek ebédet, de most ezt is felfüggesztettük. Tulajdonképpen teljes zárlat van az épületben, az áruszállítókon kívül senki nem mehet be. Az áruszállító autóknak vásároltunk egy habképző generátort, hogy ha úgy ítéli meg a vezetőség, hogy ezt be kell vetni, akkor minden autót le tudnak fertőtleníteni, amikor belép a kapun. Egyedül akkor mehet be látogató az otthonba, ha esetleg egy idős hozzátartozó végstádiumban van, és el kell búcsúzni tőle. Ebben az egy esetben tehetünk kivételt, de akkor is csak a vezető külön engedélyével. Nagyon vigyázunk az idősekre, megpróbálunk mindent megtenni értük – tette hozzá Dobozi Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában