JÁSZBERÉNY

2018.06.24. 07:00

Fóliasátorral segítik tizenegy család boldogulását a Neszűrben

A Neszűrben élő, nehéz sorsú családok közül néhány úgy szeretne változtatni sokszor kilátástalannak tűnő helyzetén, hogy a segítséget elfogadva, megtanulja néhány konyhakerti növény termesztésének módját. A komoly elhatározás eredménye heteken belül már kézzelfogható lehet a jászberényi határban.

Banka Csaba

Rafael János kertjében szépen gyarapodnak a növények, de a betakarítás még odébb van

Fotó: Banka Csaba

Tizenegy család számára a város önkormányzata, és a „Helyet!” Alapítvány szociális szakembereinek közreműködésével konyhakerti növények termesztésére alkalmas fóliasátrakat állítottak fel a település határában, a Neszűrben.

– Szépen fejlődik a növény, de azt nem gondolom, hogy sokat el tudok majd adni a zöldségből – mondta Rafael János, amikor megmutatta a rá bízott fóliasátrat. – A család ugyanis nagy, bőven lesz helye a paradicsomnak, paprikának. Az a lényeg, hogy rendszeresen gondozza az ember a fejlődő növényeket.

– Folyamatosan ad munkát a fólia – teszi hozzá Dull Mónika, aki szintén vállalta, hogy gondozza a kiskertet. – Az öntözésre, a kártevőkre oda kell figyelni, meg persze nem szabad megfeledkezni a gyomlálásról sem. Naponta egy-két óra alatt elvégezhető a kiskertben adódó munka.

Az érintett családok képviselői és a város polgármestere, dr. Szabó Tamás a napokban írt alá együttműködési megállapodást. A családok ebben vállalták, hogy a termelésre rendelkezésükre bocsátott önkormányzati területen – a szociális földprogram mintájára –, a pályázatokból biztosított eszközökkel végig részt vesznek a programban.

– Az érintettek komoly erőfeszítéseket tesznek életkörülményeik javítására – mondta a polgármester. – Később pedig talán életformává válhat az, hogy a konyhakertben saját maguknak zöldséget, gyümölcsöt termesszenek.

Rafael János kertjében szépen gyarapodnak a növények, de a betakarítás még odébb van
Fotó: Banka Csaba

Ezúttal 11 fóliasátrat telepítettek a Neszűrbe, amelyekben növénytermesztő szakember segítségével dolgoznak a családok. Gáspár Csaba, a program koordinátora hozzátette, több éves, egymásra épülő programokról van szó.

Korábban voltak pozitív és negatív tapasztaltok is, de remélik, a 2016-ban megkezdett folyamat jó irányban halad. A 11 fóliasátor mellett később szabadföldi termesztésre is lesz lehetőség, szeretnének 40 gyümölcsfát telepíteni a területre, hogy folytassák a közösségi termelést.

A városi intézmények is vásárolnak belőle

A program elsődleges célja, hogy fejlessze a résztvevők öngondoskodási képességeit, ugyanakkor a megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket a városi intézmények megvásárolják.

A termesztett növények jó részét a programban részt vevő családok használták fel, a felesleget pedig a szociális intézmény és a bölcsőde konyhája vásárolja meg. A berényi határban található közösségi kert mérete immár elérte a kettőezer-ötszáz négyzetmétert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában