KEVESEN ISMERIK

2018.04.02. 13:50

Mesés tájat mutat majd be a szolnoki utazás kiállításon Krisztina

A 20. Szolnoki Utazás Kiállításon a látogatók Szabados Krisztinával is találkozhatnak, aki Dél-Itália gyöngyszemét, a turisták körében kevéssé ismert Calabriát mutatja be az érdeklődőknek.

Kovács Berta

Szabados Krisztina a csodás olasz tengerparton

A szolnoki származású Krisztina egykor az Új Néplapnál dolgozott, majd 2002-ben Budapestre költözött. Az ám, de hogy került a csizma az asztalra, azaz Krisztina az olasz csizma déli csücskébe?

– Tíz éve, egy nyelvtanfolyam kapcsán jutottam el erre a vidékre – mesélte Krisztina. – Első pillantásra beleszerettem a tájba. Gyönyörű a vidék, istenien kék a Földközi-tenger… A Messinai-szorosnál keskeny a tenger, látni lehet Szicília partjait. A víz is kristálytiszta.

– A dél-olaszországi partszakaszt az Istenek partjának is hívják, nem véletlenül. Nagyon megfogott. Pesten, a Kulturális Minisztériumban dolgoztam, de 2011-ben úgy döntöttem, otthagyok csapot-papot, és elhatároztam, hogy Calabria népszerűsítésének szentelem az időm, hogy minél több utazót csábítsak oda.

– Óriási kihívás volt, mivel az utazási irodák kínálatában is fehér folt e terület, bár tavaly az egyik légitársaság Tropeába közvetlen járatot indított, így egyszerűvé vált eljutni ide.

A Calabria-rajongó hölgy ma már egyéni vállalkozóként segíti a turistáknak megtalálni álmaik nyaralóhelyét. Helyi vállalkozókkal, szálláshelyekkel, éttermekkel, utazási irodákkal, idegenvezetőkkel épített ki kapcsolatot, felderítette a helyi nevezetességeket.

Megismerkedett a búvárkodással is, így saját merülési élményeit megosztva tudja jó szívvel ajánlani a víz alatti látványvilágot, mely legtöbbek számára még szintén felfedezetlen terület. A közeli Lipari-szigetek legnagyobb működő vulkánjára oda is lehet látni, de hajókirándulás kapcsán közelről is megtekinthető.

– A calabriai emberek nagyon büszkék hazájukra, szívélyesen fogadják az idegeneket. Mikor kimentem hozzájuk, és látták, mennyire érdeklődöm a vidék iránt, mennyire igyekszem, hogy minél többekkel megismertessem, sorra jelentkeztek és felajánlották együttműködésüket. Ez persze az ő érdekük is, hiszen tengerparti területeken a halászat mellett legfőképp az idegenforgalomból élnek.

Szabados Krisztina a csodás olasz tengerparton

„Viva Calabria Dél-Itália Gyöngyszeme” elnevezéssel Facebook-oldalt is létrehozott, ahol ingyenes tanácsokkal segíti a hozzá forduló utazni vágyókat.

– Kétlaki életet élek, a telet általában itthon töltöm, a nyarat Calabriában, de volt már, hogy májustól decemberig kint maradtam – mondta Krisztina.

– Időnként azért Szolnokon is megfordulok. Édesapám a fegyverneki temetőben nyugszik, évente egy-két alkalommal a lányommal együtt meglátogatom. Ilyenkor Szolnokot is útba ejtjük. Annak pedig különösen örülök, hogy egy ilyen kiállításon Calabriát Szolnokon is bemutathatom – hangsúlyozta Krisztina.

Itt olvashat arról, milyen volt a tavalyi utazás kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!