SZOLNOK

2018.04.08. 10:25

Szolnokon kezdte jótékonysági koncertsorozatát Mága Zoltán (galéria)

Mága Zoltán hegedűművész idén is megtartja száz helyszínre tervezett templomi jótékonysági koncertsorozatát. Az első fellépése az elmúlt héten volt Szolnokon, mégpedig a Belvárosi Nagytemplom ódon falai között.

A szolnoki származású hegedűvirtuóz ez évi az első templomi koncertjét a Szentháromság templomban tartotta meg március 27-én.

Szolnok díszpolgára, a Prima Primissima-díjas művész 2009-ben indította útjára a 100 Templomi Koncert elnevezésű jótékonysági hangversenysorozatát, amelynek révén példátlan összefogásra buzdította embertársait egy-egy kiemelt cél érdekében.

Ezidáig már több mint 100 millió forint értékben gyűjtött adománnyal segítette a rászoruló embereket, közösségeket, és számos templom felújításához járult hozzá.

Megszólalt hegedűje hősi halottak árváinak megsegítéséért, természeti katasztrófák károsultjaiért, beteg gyermek gyógykezeléséért, hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek taníttatásáért, és kórházak támogatásáért.

– Segítettünk már olyan családokon is, akiknek szerettei életüket áldozták az emberek közötti megbékélésért, a közrendért és közbiztonságért. Ott voltunk az árvizek és a vörösiszap pusztításánál.

– Az összefogás erejével segítséget adtunk azoknak, akinek családtagjait elragadta az ipari katasztrófa, akik pillanatok alatt földönfutóvá lettek, elvesztették egy élet munkájával megteremtett javaikat, de volt olyan is, hogy munkahelyteremtésért szólalt meg a hegedűm – hangsúlyozta Mága Zoltán.

A világhírű hegedűművész azért választotta a templomokat a koncertek helyszínéül, mert úgy gondolja, az összefogás erején alapuló kezdeményezés úgy teljesedhet ki igazán, ha az egy hídépítő szerepet is betölt a pasztoráció mellett.

– Bebizonyítottuk, hogy a helyszínnek köszönhetően lehet lélekhidakat építeni kisebbség és többség között, mert itt az ember, és nem a társadalmi rang, a származás, a bőrszín, a felekezeti hovatartozás, vagy a politikai nézet számít.

– Itt csak emberek vannak: gyermekek, felnőttek, idősek, nők és férfiak. A templomok atmoszférája erőt, hitet, reményt ad az embereknek. Feltöltődik a lelkünk, melyet a zene csak fokozni tud.

– Választhattunk volna más helyszínt is, de Isten közelsége, jelenléte megnyitja az emberek szívét. A templom kapuja mindenki számára nyitva áll, bárki beléphet rajta – állítja Szolnok díszpolgára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!