KULTÚRA

2018.06.12. 13:52

Közösségi térré váltak a jászsági könyvtárak

Átalakult a könyvtárak szerepe az elmúlt években. Alapvető cél továbbra is, hogy a fiatalokkal megszerettessék az olvasást, ugyanakkor jelentősen erősödtek az intézmények közösségszervező feladatai, derül ki körképünkből.

Banka Csaba

A nyolcvankilencedik könyvhét apropóján, a napokban tizedik alkalommal szervezték meg a Könyves Csütörtök eseménysorát Jászberényben

Fotó: Banka Csaba

– Különböző generációk igényei szerint kell szervezni munkánkat – mondta Kovács Péter, a Jászberényi Városi Könyvtár vezetője.

– Ezek közül az egyik legnehezebb, hogy milyen módon érjük el a gyerekeket, hogyan ismertessük meg velük az olvasás örömét. Jómagam azon az állásponton vagyok, hogy a kötelező olvasmányok jelenlegi rendszere inkább elijeszti a diákokat az olvasásától. A világ megváltozott, ami korábban megérintette a fiatalokat, azoknak a könyveknek a nagy részészét manapság egyáltalán nem értik. Olyan köteteket kellene találni, amelyeknek megfelelő a nyelvezete – jegyezte meg Kovács Péter

A berényi könyvtárosok tapasztalata az, hogy azért is betérnek hozzájuk az emberek, hogy másokkal találkozzanak, eltöltsék az időt. Ha pedig ehhez találnak megfelelő folyóiratot, azt is olvasgatják.

– Használják a teret az emberek – mondta Kovács Péter. – Az idősebbek azért is bejönnek, mert itt találkozhatnak másokkal, a diákok pedig olykor itt töltik el az időt iskola után, míg szüleik is befejezik munkájukat és együtt mennek haza. Közben elkészítik házi feladatukat, és nem utolsó szempont az sem, hogy van ingyen wifi – hallhattuk a könyvtárvezetőtől.

Míg korábban az internetszobában tíz számítógépet használtak folyamatosan a látogatók, addig ma, a még meglévő öt kihasználtsága is csökken – tudtuk meg.

Ha valaki például kutatómunkát végez az intézményben, legtöbbször saját informatikai eszközével érkezik, használja az elérhető internetet, keresi a könyvtárban fellelhető digitalizált forrásanyagokat. A kikölcsönzött könyvek száma pedig nem csökken, inkább stagnál.

A nyolcvankilencedik könyvhét apropóján, a napokban tizedik alkalommal szervezték meg a Könyves Csütörtök eseménysorát Jászberényben
Fotó: Banka Csaba

A kölcsönzés nagyságrendje Alattyánon, a művelődési házzal egy intézményben működtetett könyvtárban sem változott. Simon Józsefné intézményvezető elmondta, akik szeretnek olvasni, továbbra is betérnek a dokumentumokat böngészni, könyvet kölcsönözni a könyvtárba. A fiatalok legtöbbször csak a kötelező olvasmányok miatt, de vannak olyanok is, akik mindig az új könyveket keresik.

Rendezvények kellenek

A könyvtárba egy-egy rendezvénnyel lehet becsalogatni az érdeklődőket – mutatott rá Simon Józsefné.

A kistelepülés intézményének sajátosságait ki tudják használni, így ha nagyobb az érdeklődés egy író-olvasó találkozó iránt, akkor nem jelent gondot a művelődési ház nagytermében megtartani a programot. Az internetszobák kora ugyanakkor már a faluban is lejárt. A világháló a legtöbb háztartásban, vagy épp mobil eszközön elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!