értékes épületeink

2020.03.29. 19:00

Megyénk kastélyaiból gyűjtöttünk egy csokorra valót

Koronavírusos időkben, a járványhelyzet miatt egyre szigorúbb korlátozások közepette hírportálunkon kalauzoljuk körbe olvasóinkat megyénk kastélyaiban. Cikkünkben elrejtett hivatkozásokat megtalálva ezeknek a szép épületeknek a históriájához kapcsolódó sok érdekes történetet olvashatnak.

Szoljon.hu/V.B.E.

Ezen a képen a már felújított kastély kastélyszállóként üzemelt. A patinás épület azóta a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába került

Fotó: Mészáros János

Jánoshidán a premontreiek által 1816–17-ben emelt prépostság épülete – amit a helybeliek csak kastélynak hívnak –, hosszas hányattatás után egy ideje már a megújulás útján van. Szöllősi Sándor önkormányzati képviselő tájékoztatása alapján a felújítás halad, a tetőszerkezet felújításánál tartanak, mivel korábban ugyan a cserepeket már sikerült újra cserélni, de a tartószerkezet rossz állapota miatt azt is újra kellett építeni. Természetesen a most leszedett, de egyébként újszerű állapotú cserepeket fogják visszatenni.

Jánoshida „kastélya”, az egykori premontrei prépostság épülete a felújítás közepén éppen tető nélkül
Fotó: Beküldött fotó

Újszásznak két kastélyépülete is fennmaradt, mindkettőben intézmény működik, így időről időre sikerül előteremteni a felújításhoz és állagmegóváshoz szükséges forrásokat, de nem látogathatók. A kastélyokat az Orczy család építtette. Orczy György 1831-ben építtette a klasszicista Orczy-Dessewffy kastélyt. 2011-14 között felújították és jelenleg is, mint a Zagyvaparti Idősek Otthona működik.

Orczy-Dessewffy kastély, Újszász
Fotó: Mészáros János

A kis Orczy-kastély az 1800-as évek végén épült eklektikus stílusban. Jelenleg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthona és Rehabilitációs Intézmény található benne. Szintén a közelmúltban teljes felújításon esett át.

Tiszaroffon a Borbély-kastély 1789-ben épült késői barokk stílusban. Borbély Balázsnak, Rákóczi ezredkapitányának nevéhez kapcsolódik. 1995 és 2002 között az akkori tulajdonos Licska család renoválta és szállodaként üzemltette, majd 2014-ben eladták a Magyar Nemzeti Banknak. A 2015-ös újabb felújítás óta az MNB képzési központjaként működik, ahol a dolgozók számára nyaralást is biztosítanak. Nem látogatható.

Ezen a képen a már felújított kastély kastélyszállóként üzemelt. A patinás épület azóta a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába került
Fotó: Mészáros János

Az Albrecht-kastély és úrnője izgalmas történetét már feldolgoztuk. A klasszicista és neobarokk stíluselemeket utánzó kastélyt Mezőtúron Albrecht főherceg építtette 1929-ben feleségének, Lelbach Irénnek. 1993-ban az akkori tulajdonos teljesen felújította. Szálláshely és rendezvény helyszínként hasznosították. 2015-ben tulajdonosváltás után Hercegasszony Birtok-Wellness&Garden néven kastélyszállóként működik tovább.

Albrecht-kastély, Mezőtúr
Fotó: Mészáros János

A martfűi Keszlerffy kastély 1880 körül épült a romantika jegyében. 2001-ben az önkormányzattól a Tomasovszky család vásárolta meg. Napjainkban, ahogy arról már mi is beszámoltunk, a Martfű Termál SPA részeként Kastélyszálló Panzió néven fogad vendégeket.

Keszlerffy kastély, Martfű
Fotó: Mészáros János

Örményesen a Glaser család 1911 és 1925 között vásárolhatta meg kastélyát a korábbi tulajdonos Ehrlichéktől. Jelenleg az önkormányzat szociális részlege, öregek napközi otthona, könyvtár működik falai között. A helyi önkormányzat a közelmúltban pályázati forrásból felújította.

Glaser-kastély, Örményes
Fotó: Facebook

A településen szerencsésen megmaradt még két, magántulajdonú kastély. A Bíró-kúriát felújította tulajdonosa, a Kepich-kúria azonban sajnos erősen leromlott állapotban van.

A közismert Horthy-kastélyt Kenderesen igazán példamutató módon gondozza a helyi közösség. A Halasy-család kúriája az 1850-es években került a Horthy-család birtokába. A jelenlegi épületet a kommün és a román megszállás pusztításai után a kormányzóné elképzelései alapján alakították ki, neobarokk historizáló stílusban. Jelenleg a Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium kollégiuma működik benne.

Kastélyterasz, Horthy-kastély, Kenderes
Fotó: Facebook

A másik kenderesi kastélyt hídvégi és oltszemi gróf Nemes János építtette 1900 körül, a bánhalmai településrészen áll. A teljes körű, minőségi külső és belső felújítás után várhatóan kastélyszállóként fog működni.

Bánhalma, a kastélyhotel zongoraterme
Fotó: Facebook

Rövid körképünket folytatni tervezzük. Ezúton kérjük olvasóinkat, ha rendelkeznek saját fotókkal olyan, a környezetükben lévő kastélyról, amit valamilyen szempontból bemutatásra érdemesnek találnak, küldjék be nekünk hírportálunk email címére ([email protected]) „Értékes épületeink” tárgymegjelöléssel. Különösen azokról az épületekről várunk fotókat, amelyek nincsenek ilyen szerencsés helyzetben, mint a felsoroltak, sőt esetleg pusztuló félben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!