zene

2021.01.05. 20:00

A Távol-Keleten képviselheti hazánkat a tiszafüredi fúvószenekar

A komfortzóna elhagyásáról szólt a tavalyi év, a járványhelyzet mindent és mindenkit próbára tett. A hagyományos keretek elhagyásáról szólt az esztendő a művészeti oktatásban is, ráadásul egy szörnyű tragédia tovább nehezítette a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola életét.

Ujvári László

-fotó- Kerekes András a nemrég véget ért év tapasztalatairól és a tervekről is beszélt

Fotó: Fotó: Ujvári László

Különösen nehéz év volt az előző a Fekete László Zeneiskola számára. Augusztusban elveszítették az intézményt addig vezető Kőmíves Miklóst, gyász vetett árnyékot az őszi hónapokra.

– Pótolhatatlan veszteség érte intézményünket, de a tantestület helytállásának köszönhetően mindez az oktatásra nem nyomta rá a bélyegét – emlékezett vissza Kerekes András megbízott intézményvezető. Hozzátette, új kollégával bővült az iskola szakmai csapata, októbertől intézményvezető-helyettesként segíti a munkát Lengyel Péter.

A márciustól életbe lépő digitális oktatás kihívás elé állította a zeneiskolát is. Eleinte nem ment minden zökkenőmentesen, de az idő előrehaladtával minden kirakós a helyére került.

Összességében sikeresen vették a váratlan akadályt, az átállás nem okozott fennakadást.

Szeptemberben már a hagyományos keretek között indult az oktatás, de a járvány őszi hulláma ismét közbeszólt. Jelenleg – ahogy Kerekes András fogalmazott – hibrid oktatás zajlik, a középiskolás fiatalokat online, az általános iskolás gyerekeket személyes jelenlét mellett képezik.

Kerekes András a nemrég véget ért év tapasztalatairól és a tervekről is beszélt
Fotó: Ujvári László

– Koncertjeink és tervezett programjaink közül csak néhányat sikerült megtartani, többet átmenetileg az online térbe kellett költöztetni – mondta a megbízott intézményvezető.

Évente húsz-harminc koncertet ad a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar, de tavaly mindössze háromra nyílt lehetőségük. Rendszerint az év utolsó napjaiban kerül sor a hagyományos óévbúcsúztató hangversenyre, ám most egy későbbi időpontban szeretnénk pótolni.

– Karácsony előtt láthatta a nagyérdemű azt a klipet, melyet a zenekar tagjaival készítettünk – jegyezte meg a karmester. – A próbáinkat online, videós formában tartjuk, és előreláthatóan így folytatjuk a felkészülést januárban is – tette hozzá Kerekes András.

Fontos mérföldkő előtt áll a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar, hiszen 2021-ben Kínába hivatalosak. Ha sikerül eleget tenni a meghívásnak, elsőként fogják átlépni Európa határait. A várva várt útnak csak a koronavírus-járvány szabhat gátat, hiszen minden más feltétel adott.

– Külön támogatást kapott a zenekar Varga Mihály pénzügyminiszter és Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere közbenjárásának köszönhetően, mely az úthoz kapcsolódó kiadásaink jelentős részét fedezni fogja – ismertette.

Remélhetőleg idén már meg tudják rendezni az eltervezett programokat. Egyik legnagyobb ezek közül az áprilisi XXII. Regionális Rézfúvós Verseny, ahol a térség kiemelkedő tehetségű növendékei mérik össze tudásukat. Folytatódik az iskola eszközparkjának és infrastruktúrájának korszerűsítése is, a következő hónapokban például új bútorok érkeznek az intézménybe.

– Régóta dédelgetett vágyunk, hogy csökkenteni tudjuk a próbatermek közötti áthallást. A megfelelő szigetelés hiánya megnehezíti az oktatást, külső forrás bevonására lesz szükség a többmilliós beruházás megvalósításához – tekintett előre az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!