galériával

2021.01.22. 17:30

Rangos díjakat adtak át a magyar kultúra napján Szolnokon

A koronavírus-járvány miatt idén rendhagyó módon, többnyire online műsorokkal ünnepelték megyénkben a magyar kultúra napját. Bár a szokásos díjátadó most elmaradt, ebben az évben is elismerték azokat, akik munkájukkal sokat tettek a városért. 1989 óta január 22. a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

Már kora reggel idézetekkel díszített poharakból kínáltak forró teát a járókelőknek az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ munkatársai, mialatt a Hild téren egy LED fal segítségével bemutatták a város kulturális értékeit is.

A Szolnoki Művésztelep virtuális kiállítással készült, a telep kortárs műveiből összeállított tárlatot honlapjukra és közösségi oldalukra is feltöltötték. A Szigligeti Színház is a virtuális térben ünnepelt, a magyar kultúra napjára összeállított műsorukat nemcsak számítógépen keresztül, de este, a városi televízióban is láthatja a közönség 20:30-kor.

A megyeszékhely idén is jutalmazta az ünnep alkalmából azokat, akik munkájukkal sokat tettek a városért.

A kultúra terén nyújtott kiemelkedő munkájáért Kaposvári Gyula-díjat kapott Barabás Botond a Szigligeti Színház művésze, és Tóth Lajos, a Verseghy Ferenc Gimnázium rajz szakos pedagógusa.

A kiváló pedagógiai munkáért járó Szurmay Ernő-díjban Császár István, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat és a Jász-Nagykun-Szolnok Tehetségsegítő Tanács munkatársa, Dégi Zoltánné nyelv és beszédfejlesztő nyugalmazott pedagógus, Hegyiné Bálint Ilona nyugalmazott pedagógus, Józsa Gabriella óvodapedagógus, Kovácsné Boross Zsuzsanna, a Varga Katalin Gimnázium drámapedagógusa, Strázsi Sándor, a Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatóhelyettese, illetve a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nevelőtestülete részesült.

A kimagasló tudományos tevékenységért járó Laki Kálmán-díjat idén dr. Nagy Bélának, a Varga Katalin Gimnázium biológia-kémia szakos tanárárnak ítélték.

Szolnok Város Sportjáért Díjat kapott Asztalos István ejtőernyős versenysportoló, idősebb Cseh Sándor, a Szolnoki Dózsa vízilabdaklub utánpótlásedzője, és Ujné Kálmándi Zita, a Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola testnevelőtanára, Fit-Kid edző.

Tiszavirág Turisztikai Díjban részesült Kondor Balázs, a Magyar Államvasutak Zrt. osztályvezetője valamint a Tisza Mozi Kft. dolgozói közössége.

Idén a Rotary Mecénás-díjat Tóthné Páncsics Edina rajztanár munkáját kiemelve a Magiszter Fényes Adolf Szolnoki Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kapta.

A Béres Gyógyszergyár díját, a Béres-díj Szolnok Kultúrájáért elismerést Munkácsyné Danyi Zsuzsannának ítélték.

Díjazták a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központot is, amelyről korábban már beszámoltunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!