képzőművészet napja

2021.11.20. 08:00

Százhúsz alkotó mutatkozik be Szolnok közönségének

Sokszínű rendezvénysorozattal csábítják a látogatókat szombaton a Szolnoki Művésztelepre, ahol a képzőművészet napja alkalmából hazai, illetve határon túli alkotók munkáiból szerveznek kiállításokat. A tíz évvel ezelőtt megalapított Képzőművészeti Társaság mindig kiemelt figyelmet fordít az eseményre, amelyet Verebes György, Munkácsy Mihály-díjas festőművész kezdeményezésére szerveznek meg.

Köllő Judit

Pilinszky János 100. évfordulójának alkalmából készül kiállítás a Szolnoki Művészcsoport jóvoltából a művészet napján.

Fotó: Nagy Balázs

– A társaság megalapítása óta minden évben egy nagy kiállítással készülünk – mondja Verebes-Nagy Edit, a Szolnoki Művésztelep művészeti iroda vezetője.

– Az egész napos rendezvénysorozatnak a Szolnoki Művésztelep, a Damjanich János Múzeum és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ad helyet. Az összefoglaló kiállításunk címét minden alkalommal Verebes György, a művésztelep vezetője adja, amely idén is egy szimbolikus erejű szó lett, olyan, amely többféle jelentéstartalommal bír. A Part elnevezésre a művészek tágabb értelemben is tekinthettek, ennek következtében többféle alkotással készülünk.

Zsigó Réka (balra), Oláh Bence és Buzsáki Luca alkotásaihoz Pilinszky János versei adtak ihletet
Fotó: Nagy Balázs

A rendezvényen 120 művész mintegy 150 alkotásával ismerkedhetünk meg, ahol az idei életműdíjat, illetve a Magyar Művészeti Akadémia díját is átadják.

– A Part című kiállítás nagyon vegyes összetételű anyagokból készített tárlat, hiszen nemcsak festményekkel, hanem szobrokkal és grafikai installációkkal is találkozhatunk – hangsúlyozza a művészeti irodavezető.

Az eseményen megismerkedhetünk Szurcsik József és Ulrich Gábor képzőművészek Face2face című eklektikus kiállításával is, amit egy Festebéd követ a Kert Galériában.

– A Festebéd után a Szolnoki Vizuális Iskola középiskolás diákjainak installációsorozatára invitáljuk vendégeinket, mely Pilinszky János munkásságát taglalja – folytatja Verebes-Nagy Edit. – Hiszen ő az egyik legjelentősebb magyar költőnk, ráadásul idén novemberben ünnepeljük születésének 100. évfordulóját. Ezért az iskola diákjai és tanárai méltón kívánnak emlékezni az alkotóra.

Számos tanóra keretein belül foglalkoztak Pilinszky verseinek elemzéseivel, melynek köszönhetően nagyszerű alkotások születtek. Az installációkon keresztül könnyen kapcsolatba kerülhetünk az alkotó életének főbb eseményeivel, valamint verseivel.

László Elizabet a költő portréját is elkészítette
Fotó: Nagy Balázs

– Nehéz téma egy költő életútját és a munkásságát elemezni, azonban számos beszélgetés alkalmával sikerült a gyerekekhez közel vinni a művészt – hangsúlyozza Páncsics Edina, a Szolnoki Vizuális Iskola rajtanára.

– A fiatalokkal rajzórán foglalkoztunk a költővel, olyan felvételeket nézve meg róla, melyeken saját műveit olvasta fel. Ennek következtében elindult egy olyan ­művészeti alkotás, amelyben a verseit kezdtük illusztrálni, illetve megjeleníteni különböző formában. Néhány szó inspirált bennünket, amelyek a költészetére és életére igazán jellemzőek volt. Ilyen volt például a szeretet, a részvét vagy Isten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!