Jászdózsa

2022.07.08. 11:14

Színvonalas kiállítással zárult a Dósai Nemzetközi Alkotótábor

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg idén a messze földön híres Dósai Nemzetközi Alkotótábort, mely a napokban a művészek közös kiállításával ért véget Jászdózsán. A hazai alkotók mellett német és szlovák művészek is képviseltették magukat. A szervezők bíznak abban, hogy jövőre újra vendégül láthatják a tengerentúli festőket is és így még nemzetközibb lesz majd a tábor.

Illés Anita

Megnyílt a XXIII. Dósai Nemzetközi Alkotótábor kiállítása. Fotó: Pesti József

A Tarna folyó két partján elhelyezkedő falu 1999 óta ad otthont a nemzetközi alkotótábornak. Távol a városok zajától a táj festői szépsége, a település nyugalma egyszerre nyújt elvonulási és önkifejezési lehetőséget a művészek számára. A hagyományoknak megfelelően a kéthetes művésztelep a Hagyományőrző Dósai Napok keretében ebben az évben is kiállítással zárult a Petőfi Sándor Művelődési Házban. 

Baranyi Sándor polgármester köszöntőjét követően a tárlatot Hajdú Éva kulturális és művészeti újságíró ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. 

Az alkotótáborba az elmúlt évtizedekben nem csak Európából, hanem Latin-Amerikából, főként Mexikóból és Chiléből is érkeztek művészek, ám az utóbbi időkben a világjárvány jelentősen nehezítette a szervezést. 

– Bár már lehet utazni Dél-Amerikából, de nagyon bonyolult repülőjegyet szerezni, ezért sajnos ebben az évben nem érkeztek onnan művészek. Természetesen már van olyan alkotó, aki bejelentkezett, hogy a következő táborba jönni szeretne. Így bízunk benne, hogy jövőre még nemzetközibb lesz a program. Idén a hazai alkotók mellett Németországból és Szlovákiából jöttek festőművészek. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ezúttal Jászdózsáról két tehetséges fiatal is részt vett – mondta el érdeklődésünkre Némethné Harsányi Katalin, a művésztelep szervezője. A grafikusnak tanuló Kispál-Pesti Szonja rengeteg élménnyel gazdagodott a táborban. 

– Öröm volt számomra, hogy tapasztalt festőkkel ismerkedhettem meg, akiktől hasznos tanácsokat kaptam. Ezeket a munkámba is be tudom építeni. Ugyancsak jóleső érzés, hogy két alkotásomat bemutathattam a kiállításon – osztotta meg tapasztalatait. A német Robert Weissen­bacher már visszatérő vendége a tábornak. 

Robert Weissenbacher német festőművész visszatérő alkotója a jászdózsai művésztelepnek. Fotó: Pesti József

– Örülök, hogy újra itt lehettem. Már nagyon vártam a találkozást a barátaimmal. A tábor az alkotáson túl lehetőséget ad új ismeretségekre és a nemzetközi kapcsolatok bővítésére is – számolt be a német festőművész. Budapestről érkezett az alkotótáborba Wolf Helén Sára. 

– Első alkalommal vettem részt ezen az eseményen, pozitív élményeket szereztem. Három éve a közösségi oldalon olvastam először a táborról, majd felvettem a kapcsolatot a szervezőkkel. Követték a munkásságomat, s idén meghívást kaptam a művésztelepre, ahol két hétig csak az alkotással foglalkozhattam, amit igazán szeretek. 

Tudatosan készültem, a saját témáimat hoztam, melyek a megfoghatatlan, anyagtalan világba vezetnek

– részletezte a képzőművész.

Új technikákat ismerhetnek meg

– Minden évben új alkotókat és technikákat ismerhetünk meg – mondta a jászdózsai Gyurkó Gábor, aki a Padlás című sorozatát mutatta be a tárlaton. – A padláson lévő tárgyak egyrészt a mulandóságra fókuszálnak, másrészt pedig az elme tárházát is szimbolizálja számomra – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!