Galériával

2022.11.23. 20:55

Az ezerarcú jászsági táj szépségeit tárja elénk a Jász Alkotók Köre új kiállítása

A tárlat november 28-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartási idejében.

Illés Anita

Fotó: Illés Anita

Jász táj – jász ecsettel címmel nyílt meg a Jász Alkotók Köre (JAK) legújabb, immár 81. közös kiállítása Budapesten, a Józsa Judit Galériában. Az eseményen Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész köszöntője után D. Kovács Júlia, a JAK elnöke bemutatta a Jászságból elszármazott, illetve a ma is ott élő képzőművészekből álló közösséget, mely 1994-ben Szalkári Rózsa jászapáti születésű festőművész, művésztanár kezdeményezésére jött létre. 

– A Jász táj – jász ecsettel című kiállítás minden rezdülésében az érzelmi életünket átszövő kötődésről szól. Kötődés a szülőföldhöz, a gyökerekhez, a múlt emlékeihez, a hithez, az ősökhöz, a család szeretetéhez és az otthon melegéhez. Szülőföldem a Jászság, a jász ember életszeretete szólal meg a falakon látható képeken. A kiállítás különleges barangolásra hív, egy csodákkal teli útra, mely hazavezet. Mennyi fény sugárzik a millió ecsetvonással életre kelt képekből, melyek szavak nélkül hirdetik a teremtő és a teremtett világ, Isten és ember harmóniáját – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Illés Anita, az Új Néplap újságírója a tárlatot. 

Szólt arról is, hogy a művészet egy másik világ kapuját tárja ki számára, ahol gyógyul az ember Istennel, önmagával és másokkal, valamint a világgal való kapcsolata. Méltatta a nagymúltú Jász Alkotók Körét, mely megalakulását követően létrehozta művésztelepét Jászapátin, mely az elmúlt években irodalmi körrel és médiacsoporttal is bővült. A rendezvényen elhangzott Magyar Ari és Szabari Bálint verse. A JAK budapesti kiállítását D. Kovács Júlia rendezte. November 28-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartási idejében.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!