Korszerűsítés

2023.02.02. 18:00

A szakirodalmi részleg is megújult a martfűi könyvtárban

Több mint tizenhárom millió forintot költöttek a Martfű Városi Könyvtár negyedik termének felújítására, így már korszerű berendezésekkel fogadják az olvasókat.

P. Pusztai Nóra

Székácsné Tálas Gabriella, a művelődési központ vezetője a beruházás részleteiről is szólt

Fotó: P. P. N.

A tiszazugi kisváros könyvtárának újabb terme újult meg az utóbbi hónapokban. Székácsné Tálas Gabriella, a Martfűi Művelődési Központ és Könyvtár vezetője a keddi átadón elmondta, régóta álmodtak arról, ami most megvalósult.

– A szak és informatikai részleg a megváltozott igények miatt idejét múltnak tűnt, a berendezés nem volt praktikus, a teret nem lehetett átrendezni, az eszközök elhasználódtak – sorolta a beruházás szükségességének indokait.

Az elmúlt években háromszor nyújtottak be pályázatot, először 2017-ben, majd 2021-ben és végül sikerrel 2022-ben.

– Az ilyen folyamat mindig álmodozással kezdődik, állunk a kollégákkal a térben és merészen elképzeljük milyen is lehetne, ha adódna egy lehetőség, így történt ezzel a teremmel is – emlékezett vissza.

A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán három és fél millió forintot nyertek, melyet az önkormányzat közel tízmillióval egészített ki, így a negyedik termük is megújult.

Kiss Helén, az Ádám Jenő Zeneiskola martfűi tanulója fuvolaműsora köszöntötte az könyvtárterem avatójának vendégeit 
Fotós: P. P. N.

– Az új padlóburkolatot, álmennyezet kiépítését, a korszerű világítást és a festést fedezte az önkormányzat által biztosított összeg. Teljesen megújult a tanácsterem melletti mosdó is. Pályázati forrásból vásároltuk az infokommunikációs eszközöket, projektort, vásznat, tévét és laptopokat – magyarázta.

Célként tűzték ki a fiatalok visszahódítását a könyvtárba. Olyan korosztályokat nevelnének, akik életének mindennapos része a kulturális központ.

– Korszerű tereink a mindennapokkal lépést tartó szolgáltatást kínálnak, elérhető az olvasó-, játszó- és dolgozósarok. Az új terem alkalmassá vált különböző foglalkozások helyszínének. A berendezéseket úgy terveztük, hogy sokoldalúan ki lehessen használni. A tervek között egyebek mellett tanfolyamok, filmvetítések, előadások, konferenciák, társasjáték délutánok szerepelnek – fejtette ki elképzeléseiket.

A felújításnak köszönhetően a szakirodalmi állomány méltó módon helyezték el, lehetőséget biztosítva a gyarapodásra. Az ünnepi átadás előtt néhány közösség már birtokba is vette a termet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!