Országos találkozó

2023.05.15. 19:30

Ismét feltárulnak Kalotaszeg kincsei Törökszentmiklóson

A gyöngyök világába kalauzol el az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Törökszentmiklóson, ahol ismét megrendezik a Kalotaszeg kincsei országos találkozót és gálát.

Molnár-Révész Erika

A legújabb alkotásokból kiállítás is nyílik

Forrás: Illusztráció

Fotó: Mészáros János

Idén másodjára hirdeti meg a Kalotaszeg kincsei országos találkozót és Kalotaszegi gálát az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Törökszentmiklóson. Az eseményre június 10-én, szombaton kerül sor az egyesület Kutas Bálint utcai alkotóházában.

– A kalotaszegi színes viseletet szinte mindenki ismeri, viszont előadóink segítségével szeretnénk bemutatni a résztvevőknek minél több szempontból a legapróbb részletek megvilágításával. A konferencia célja a korábbi alkalommal megrendezett találkozókkal összhangban az, hogy az előadásokkal a résztvevők szakmai ismeretei bővüljenek, a műhelyfoglalkozások segítségével pedig technikai ismereteket, tudást szerezhessenek a kalotaszegi viselet részét képező, gyönggyel hímzett ruhadarabok hagyományos elkészítéséről – tájékoztatott Molnár Anett, az egyesület elnöke.

Mint elmondta, a rendezvényen kiállítás is nyílik, az egyesületben működő „Kalotaszegi barangolók” alkotócsoport több éves munkájából, a legújabb alkotásaikkal kiegészítve.

– A tárlaton bemutatjuk azokat a színes és változatos, megújításra törekvő darabokat, melyek a kalotaszegi népművészeti alkotások motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkeznek oly módon, hogy a mai funkciók által új formát öltenek. Ez a konferencia a jelen és a jövő generációjának szól, a hagyományok megismertetésével, az ízlés formálásával segítve a népművészeti tárgyi anyanyelvünk régi és új értelmezését – hangsúlyozta az elnök. Hozzátette, a találkozó kalotaszegi gálával zárul a Klein-Lábassy Kultúrkúriában, ahol a zene, a tánc és a mese kerül majd főszerepbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!