Szoljon podcast

2023.05.09. 13:55

Radics Béla legendás gitárja is megszólalt a jászberényi közönségtalálkozón

A magyar rockzene legendás alakjáról, Radics Béláról (1946-1982) készített zenés, életrajzi filmet Klacsán Gábor, jászberényi származású filmrendező. Az alkotást vasárnap este közönségtalálkozóval egybekötve mutatták be Jászberényben, a Lehel Film-Színházban.

Illés Anita

Dudás Viktor, Klacsán Gábor, Wirth Zoltán, Rák Zoltán, Dunai Csenge és Kosik Kristóf részvételével közönségtalálkozó követte a filmvetítést a Lehel Film-Színházban

Fotó: Pesti József

– Radics Béla, a megátkozott gitáros című film egy olyan korszakos művészről szól, akit a gitárja és a rocker szíve a halhatatlanságba vitt. A magyar rockzene egyik legnagyobb hatású alakja, aki színpadi jelenlétével képviselte, hogy a lázadás a létező legnagyobb kreativitiás. Egész jelensége azt üzente, ha teremteni akarsz, akkor meg kell szabadulnod minden beléd nevelt meggyőződéstől, máskülönben kreativitásod nem lesz más, mint másolás. Mindössze egy indigómásolat leszel. Csupán akkor lehetsz kreatív, ha egyén vagy. Radics Béla utánozhatatlan egyéniség volt – vezette fel a jászberényi premiert Dudás Viktor, filmszakértő.  

A dokumentumelemekkel átszőtt zenés játékfilm a magyar Jimi Hendrixként emlegetett tragikus sorsú rocklegenda életét fiatal korától haláláig követi. Bemutatja az első kelet-európai gitárhős családi hátterét és a világtól elzárt magyarországi kommunista diktatúra ellentmondásait. Alapi István és zenésztársai jóvoltából a mai fülnek is jól értelmezhető módon, „leporolva” egykori nagyságukhoz illő "fénnyel" szólalnak meg a régi világslágerek és Radics szerzemények – olvasható a film ajánlójában. 

Az Atlantis, Pannónia, Sakk-Matt, Tűzkerék, Taurus, Aligátor zenekarok gitárosa életében nem kapta meg azt az elismerést, ami járt volna neki. Az alkotók törekvése, hogy a filmmel méltó emléket állítsanak az első magyar gitárhősnek.  

A közönségtalálkozó meghívott vendégei voltak: Klacsán Gábor rendező, Wirth Zoltán, a film szintén jászberényi kötődésű zenei producere, a Radics Bélát alakító Rák Zoltán és a gitárkirály szerelmét játszó Dunai Csenge, valamint Kosik Kristóf, Radics Béla gitárjának jelenlegi tulajdonosa. Izgalmas kulisszatitkokat osztottak meg a dr. Bálint Csaba és Szentesi Zöldi László forgatókönyve alapján készült filmről. 

– Őrült nagy megtiszteltetés volt, amikor megkerestek, hogy lenne-e kedvem megrendezni a Radics-filmet. Végigolvastam a forgatókönyvet és visszadobtam egy labdát, hogy igen, de szabad kezet kérek. Szétszedtem a forgatókönyvet és egy rendhagyó, különleges megközelítésű filmet igyekeztem alkotni, ami részben a játékfilmes elemeket ötvözi a dokumentumfilm elemeivel és zenei újjáépítésen alapul. Ez utóbbira azért volt szükség, mert Radics Bélának nem maradtak igazán értékelhető felvételei – mesélte Klacsán Gábor, aki szintén meg van fertőzve a rockzene szeretetével. 

Wirth Zoltán, a film zenei producere szerint Radics Béla tehetségét börtönbe zárta a kommunista hatalom. 

– Ahogy a filmből is kiderült, Radics Béla rendszerkritikus, sőt rendszerellenes volt. A kommunista hatalom megpróbálta ellehetetleníteni, mivel megvásárolni nem tudta magának. Nem véletlen, hogy az élete folyamán nem jelenhetett meg nagylemeze.  Tehetségét börtönbe zárta a kommunista hatalom, éppen ezért a filmalkotók egyik legfontosabb feladata, küldetése, hogy Radics Béla művészetét ne árnyékolhassa be a politika. Az ő tehetségét, alkotásait egyszerre ünnepelhesse a jobb és baloldal – fogalmazott, majd a zenei rekonstrukció kihívásairól beszélt. Rák Zoltán, Dunai Csenge a szerepekről és a forgatásról mesélt. A találkozó végén Kosik Kristóf megszólaltatta Radics Béla legendás Gibson gitárját. 

Több szálon kötődik Jászberényhez a magyar film 

Az eseményen Pócs János országgyűlési képviselő beszédében kiemelte Klacsán Gábor, Wirth Zoltán és a szintén jászberényi kötődésű Dézsi Zoltán – aki szintén szerepel a filmben - összefogását. 

– Gondolhatunk mást és mást a világról, de ha hazáról, családról, szenvedélyről és Jászságról van szó, akkor mindannyian ugyanazt akarjuk – fűzte hozzá.  Budai Lóránt polgármester is méltatta a filmet. Mint mondta: gondolkozhatunk sokféleképpen, de ha lokálpatriotizmusról és rockzenéről van szó, akkor muszáj megegyezni.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!