100 éves hegedű

2023.06.05. 19:45

Értékes relikviával bővült Püspöki helytörténeti gyűjteménye

Lukács Mihály, egykori helyi cigányprímás renovált hegedűjét ajánlotta fel a napokban családja Tiszapüspöki Helytörténeti Gyűjteményének. A több, mint 100 éves hangszer az állandó kiállítás igazi kuriózumának számít.

Molnár-Révész Erika

Lukács Mihály családja személyesen vitte be a hegedűt a helytörténeti gyűjteménybe

Forrás: Beküldött fotó

Újabb értékes relikviával bővült a Tiszapüspöki Helytörténeti Gyűjteménye. Lukács Mihály cigányprímás 1920 és 1983 élt és muzsikált a településen, gyermekei és unokái ajánlották fel hegedűjét az intézmény számára.

– Lukács Mihály prímás, muzsikus volt, az első helyi cigányzenekar alapítótagja. 6 éves kora óta tanult hegedűlni Jászladányon. Harcolt a második világháborúban, 1947-ben tért haza utána kezdett újra zenélni Tiszapüspökiben és a környező településeken. Ezt a hegedűt egyébként 3 éves korában az édesapjától kapta, vagyis, több mint 100 éves hangszerről beszélünk, melyet a család szépen felújíttatott, a hegedűt Farkas Károly asztalosmester restaurálta – tájékoztatott Farkas László, az intézmény vezetője. Hozzátette, az értékes relikvia nyitvatartási időben vagy előre egyeztetett időpontban bármikor megtekinthető a többi kiállítással együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!