Szoljon podcast

2023.07.28. 19:55

Így készülnek a grafikai csodák a Szolnoki Művésztelepen – galériával

Idén harmadjára ad otthont grafikai szimpóziumnak a Szolnoki Művésztelep. A Képgrafikusok Olgyai Viktor Egyesülete és a művésztelep közös programja 22 hazai és határon túli grafikusművész, illetve szakmai előadó számára biztosított alkalmat az alkotásra és bemutatkozásra.

Molnár-Révész Erika

Készülnek a rézkarcok és a linómetszetek a Szolnoki Művésztelep grafikai stúdiójában

Fotó: Nagy Balázs

Neves grafikusokkal telt meg a napokban a Szolnoki Művésztelep, a III. Grafikai Szimpózium július 20-án kezdődött, és július 30-ig tart.

– Jelenleg reneszánszát éli a hagyományos grafika, amellett, hogy a számítógép nagyon erőteljesen megjelent a képkultúránkban. Azonban ezzel párhuzamosan jelentkezett egy igény is a művészeti közvéleményben és a társadalomban is, hogy a hagyományos grafikai technikákat elkezdje preferálni, ráadásul egyre több fiatalt érdekel a műfaj – mondta a szimpózium három évvel ezelőtti életre hívásának okáról Verebes György, a művésztelep művészeti vezetője.

A Munkácsy-díjas festőművész hozzátette, a másik szempont az éppen három éve megnyílt grafikai műhely felszereltsége volt. Mint hangsúlyozta, a tíznapos szimpózium mind a művészek, mind a művésztelep számára gyümölcsöző alkotófolyamatot jelent.

A programra az ország különböző pontjairól, sőt, a határon túlról is érkeztek jeles grafikusművészek.

– Ami még nagyon izgalmas ebben az a különböző generációs összetétel, hiszen a harmincas éveiben járó alkotóktól kezdve egészen a nyolcvanhárom éves Vén Zoltánnal bezárólag minden korosztály képviselteti magát a szimpóziumon, és ez számunkra egy nagyon fontos dolog – mondta Bugyi István az esemény ötletgazdája, a Képgrafikusok Olgyai Viktor Egyesületének elnöke.

A grafikusművész hozzátette, a résztvevők a szimpózium során mind egyedi– vagyis ceruza és szénrajz –mind sokszorosító grafikai eljárásokkal – azaz karcokkal, metszetekkel– is dolgoznak, de alkotnak kevert technikával is.

A szimpózium ezeknek a munkáknak és a hozott alkotásoknak a kiállításával zárul, melyre július 29-én 18 órakor kerül sor a Szolnoki Művésztelep Grafikai Műhelyében és Rajzstúdió Galériájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!