Programajánló

2023.08.11. 18:00

Szombaton több helyszínen fesztiválozhatunk a Jászkunságban

Folytatódnak a hétvégi fesztiválok, Zagyvarékason, Mezőtúron, Berényben és Szolnokon is fesztiválozhatnak az arra vágyók.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Zagyvarékason már reggel 7 órától főzőversennyel kezdődnek a Rékas Fesztivál programjai a Kisszögi Sporttelepen. 9 órától kispályás labdarúgó torna, 10-től kenutúra indul, miközben a színpadon térségi csoportok mutatkoznak be. Délután egyebek mellett kutyás és motoros bemutató, különböző színpadi produkciók szórakoztatják a közönséget, 21 órától az Unisex koncertezik, 22.30-től tűzijáték zárja a napot.

Mezőtúron az ArTúr Fesztivál részeként délelőtt 9 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődik a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Vadásznap a Petőfi téren. A köszöntők és a kitüntetések átadása után 10. 20- tól vadászkutya bemutató, színpadi táncbemutatók veszik kezdetüket, 14 órától Hevesi Tamás ad koncertet. A programok a 17 órás kürtösök búcsúztatójával nem érnek véget, a fesztivál a helyszínen folytatódik. 17.45-től a PTE Brass Band, majd Horváth Tamás, végül a Lóci játszik együttes ad koncertet. A rendezvényt egész nap gyermekprogramok, bemutatók és főzőverseny kíséri.

Közben másik két helyszínen is zajlanak a fesztivál programjai. A Szabadság Moziban délelőtt 10 órától filmvetítés kezdődik Volt egyszer egy vadvízország címmel, a közösségi háznál pedig 14 órától indul a Túri Kupa utcai futóverseny.

Jászberényben folytatódnak a XXXI. Csángó Fesztivál és Népművészeti Vásár programjai. Délelőtt 10 órától a Lehel vezér téren népművészeti vásárral, a Főnix Fészek Műhelyház udvarán gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A főtéren nyit az interaktív csángófalu, a színpadon táncprodukciók és koncertek követik egymást. A gálaműsor 20.30-kor kezdődik Táncpanoráma címmel számos profi táncegyüttes közreműködésével. A koncertek a nagyszínpadon és a Jászság Népi Együttes székházában még 23 órától is folytatódnak.

Örményesen falunapra várják az érdeklődőket, az esemény délelőttől egészen késő éjszakáik kínálja a programokat a Glaser-kastély parkjában. A 10 órakor kezdődő polgármesteri köszöntő után indulnak a színpadi produkciók, 17 órakor pedig a sztárvendég, Singh Viki áll majd színpadra.21 órakor kezdődik a tűzijáték, majd éjfélig tartó retró diszkó zárja a napot. A rendezvény ideje alatt színes gyermekprogramok is szórakoztatják majd a legkisebbeket.

Fegyverneken reggel 8 órától rajtol a szabadidős lovasverseny, a Dózsa György úton. A versenyszámok között lesznek egyebek mellett futószáras és ügyességi versenyszámok, de díjugratás is, több kategóriában. Az eseményt a Táltos Lovas Baráti Kör Egyesület szervezi.

10 órai gyülekezővel sólyom mustrát tart a Fegyverneki Hermann Ottó Vadásztársaság a vadászháznál. A kötetlen beszélgetés és ebéd után kezdődik a sólymok röptetése. Az esemény regisztrációhoz kötött.

Szolnokon 11 órától a RepTár-ban ünnepélyes keretek között megnyitják az „Űrkabin landol a RepTárban” című különleges időszaki kiállítást, mely olyan tárgyakból áll, melyek részt vettek az űrrepülésben, és az űrhajósokat segítették feladataik eredményes végrehajtásában. A tárlat anyagában megtalálható többek közt egy holdszonda modell, holdgömb, holdautó modell, sugárterhelésmérő és kiértékelő berendezés is.

A megnyitó után Farkas Bertalan, nyugállományú dandártábornok tart előadást, élménybeszámolót az űrutazásáról. Dr. Ferencz Orsolya, Űrpolitikáért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztos a hazai űrkutatás jelenlegi helyzetéről ad tájékoztatót.

Délután 14 órától kezdődik Tenk László Munkácsy-díjas festőművész Mert festeni jó! című jubileumi katalógusának bemutatója a Szolnoki Galériában. A művésszel,valamint lányával Tenk Dórával Képiró Ágnes művészettörténész beszélget.

A Kossuth téren Parti-Túra Fesztivál részeként Queen Symphonic címmel 20.30-kor a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Crazy Little Queen Tribute Band ad koncertet a világhírű Queen zenekar ismert számaiból Balogh Sándor vezénylésével. Amennyiben ezt az időjárás mégsem engedi, a zeneműveket vasárnap ugyanebben az időpontban hallgathatja meg a közönség.

Folytatódik a Csillagok alatt című országos programsorozat a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgálóban, a szolnoki 24 emeletes toronyházban. Ezúttal 21 órától űrszimuláción lehet részt venni Korpás Zoltán csillagász vezetésével. Ezután az érkező Perseida meteorrajt, vagyis a hullócsillagokat is meg lehet tekinteni a toronyház tetejéről.

Tószegen éjszakai horgászversenyre várják az érdeklődőket a Csónakázó-tóhoz. A gyülekező este 18 órától kezdődik, a verseny 20 órától indul. A verseny vasárnap, reggel 8 órakor ér véget, utána kezdődik a mérlegelés és eredményhirdetés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!