Beszélgetés

2023.10.28. 19:00

Európa-szerte több országban is felléptek már a fiatal tiszafüredi zenészek

Közel negyvenéves fennállását ünnepli a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar. Az 1985-ben alakult társulat a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola néhány növendékének a jóvoltából jött létre. A Tisza-­tó térségében egyedülállóként működő ifjúsági zenekart Kerekes András karmester, a zeneiskola igazgatója vezeti, aki ezúttal a társulat tevékenységéről mesélt.

Köllő Judit

Tiszafüred minden rendezvényén fontos szerepet játszik az ifjúsági fúvószenekar, szereti őket a közönség

Fotó: Nagy Balázs

A város életében lassan negyven éve jelentős szerepet játszik a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar. Talán nincs is olyan rendezvény a településen, ahol a fiatalokból álló társulat ne mutatná meg tehetségét. A Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar két év múlva ünnepli negyvenéves fennállását, hátterét a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola biztosítja, amely évről évre képezi azokat növendékeket, akikből a csapat áll. 

– Fúvószenekarunk 1985-ben alakult a zeneiskola néhány növendékéből – kmondta Kerekes András, a Fekete László Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar karmestere. 

– Megalakulását követően, 1987-ben felvette a „Tiszafüredi Ifjúsági Fúvós­zenekar” nevet. A zeneiskola volt és jelenlegi tanulói­ból, általános, közép- és felsőfokú intézmények diákjaiból, valamint dolgozó fiatalokból áll. A zenekar egyaránt játszik hagyományos fúvószenét (indulók, polkák), feldolgozásokat (világslágerek, musicalrészletek, filmzenék), amelyekkel koncert- és könnyűzenei programjainkon kívül országszerte és Európában egyaránt nagyszabású rendezvényeken, fesztiválokon játszik. 

Az ifjúsági zenekar megalakulását követően viszonylag hamar országos ismertségre tett szert. Első eredményei között szerepel az 1994-es és 95-ös Debreceni Virágkarneválon való részvétel, ahol közösen a Bekton Ifjúsági Fúvószenekarral és a Waltzer Majorette Csoporttal I. és II. helyezést ért el. 

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tiszafüredi Ifjúsági Zenekar, hiszen Európa számtalan országába hívják fellépni a fiatalokból álló társulatot. Minden esztendőben részt vesznek valamilyen külföldi – többek között német, portugál, horvát – rendezvényen, ezeket a felkéréseket is szívesen teljesítik. 

Mindössze kilencévesen lett tagja a csapatnak

Kerekes András második osztályos korától kezdve trombitán tanult. A Fekete László Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola és a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar az ő életében is jelentős szerepet játszott. 

Az ifjúsági fúvószenekar karmestere korábban így fogalmazott: a zenekar nagy hatással volt élete és a személyisége alakulására egyaránt. 
Zeneiskolás évei alatt eredményesen szerepelt megyei és országos trombitaversenyeken is, majd alapfokú tanulmányait követően sikeres felvételit tett a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában. Később a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének trombita szakán tanult, melyet követően a pápai Allegro Alapfokú Művészetoktatási Intézményben tanított, és a Győri Nemzeti Színház külső kórusának munkájában is nagy szerepet vállalt. 2007-től a Fekete László Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskolában tanít, amelynek 2014-től az intézményvezetője. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!