Foglalkozás

2024.03.05. 17:00

Végigtapogatták a szolnoki múzeum kincseit, de ezt most senki sem bánta – videóval, galériával

Vakok és gyengénlátók ismerkedtek a korabeli eszközökkel, öltözékekkel, fegyverekkel a Tapintható történelem elnevezésű keddi programon. A Damjanich János Múzeum a szolnoki csata kapcsán tartott izgalmas ismeretterjesztő foglakozást a látássérülteknek.

Kovács Berta

A Damjanich János Múzeum jó kapcsolatot ápol a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Egyesületével. Nem először szerveztek programot a látássérültekkel együttműködve.

bemutató, Damjanich János Múzeum, vakok, gyengénlátók
A Tapintható történelem rengeteg vak és látássérült érdeklődőt vonzott a múzeumba
Fotó: Nagy Balázs

Március 5-e a szolnoki csata napja, ez adott apropót ahhoz, hogy korábbi néprajzi és régészeti témájú programok után elkalauzolják az érdeklődőket a hadtörténet területére is.

Százhetvenöt éve történt a csata, mely elindította a dicsőséges hadjáratot. Szolnokon a Damjanich János Múzeum sem mehet mehet el e jeles évforduló mellett rendezvény nélkül. Már csak azért sem, mert Damjanich vezette e nyertes csatát 

– hívta fel erre az udvaron szép számban összegyűlt érdeklődők figyelmét Vincze Rita közönségkapcsolati munkatárs.

A program a bejárat közelében álló Damjanich-szoborral való ismerkedéssel vette kezdetét, a teljesen vak vendégek körbetapogathatták az alkotást.

Az emeleti képtárban a múzeum munkatársai már előkészítették a különféle korabeli tárgyak élethű másolatait, hogy az előadás legizgalmasabb részeként ezeket kézbe véve a látássérültek is képet kaphassanak arról, mit is viseltek hajdanán a harcba indulók, milyen öltözéket, páncélt öltöttek magukra, mit tettek a fejökre, de még „kardot is ragadhattak”, sőt, puskákkal, pisztollyal, ágyúgolyókkal is megismerkedhettek tapintás útján.

A történelmi ismereteket dr. Bagi Gábor osztotta meg szép számú közönségével. A tárgyi emlékekkel való ismerkedés után a történész szakember a szolnoki csata eseményeit is felelevenítette. Újonnan szerzett ismereteikről a résztvevők rövid kvíz formájában adhattak számot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!