VÍZILABDA

2018.05.25. 11:14

Aranycsata: a szombat esti vízilabda fináléban dől el minden

Megint elnapolták a bajnokavatót, ugyanis a címvédő Szolnoki Dózsa csapata egy színvonalas, izgalmas, indulatoktól sem mentes összecsapáson 8–7-re legyőzte a Ferencvárost, ezzel 2–2-es döntetlenre módosította a bajnoki döntő állását. A finálé mindent eldöntő ötödik meccsét szombaton rendezik a fővárosban.

Varga Csaba

Andrija Prlainovics (labdával) jól irányította társait, és fontos gólokat is lőtt.

Fotó: Csabai István

Bő fél órával a kezdés előtt már laza telt ház figyelte a bemelegítést. Mint tudjuk, a döntő első két meccsét a trónkövetelő Fradi magabiztosan nyerte a címvédő szolnoki legénység ellen, amely ugyancsak fölényesen győzött a harmadik találkozón, elnapolva ezzel a bajnokavatót.

A zöld-fehérek nem titkolták, hogy azért buszoztak a Tiszaligetbe, hogy harmadszorra is nyerjenek, és átvegyék az aranyérmet. A szolnoki csapat pedig azért szállt vízbe, hogy szombaton újra Budapestre utazhasson, a mindent eldöntő ötödik összecsapásra.

A fővárosiak keretének erősségét jelzi, hogy a válogatott szélső Manhercz Krisztiánt először nevezték a párharcra, így a szintén válogatott, center Német Toni a lelátóra szorult.

Tegyük hozzá, hogy így is extra centerekkel állt fel a Fradi, az olimpiai- és világbajnok Szlobodan Nikics és a spanyol Barceloneta csapatával BL-győztes Szirányi Balázs is helyet kapott soraikban. Az idei 53.(!) tétmeccsére készülő szolnoki gárdában szerencsére mindenki hadra fogható volt.

Nagyon bekezdett a Dózsa, bizonyítva, hogy nem véletlen műve volt szombati nyolcgólos sikerük a Komjádi uszodában.

Mezei Tamás és Zalánki Gergő találatára nem tudott válaszolni a vendégcsapat, sőt, a folytatásban további szolnoki gólok születtek Aaron Younger, Milos Csuk és Hangay Zoltán révén. Közel negyed óra telt el, amikor Jansik Szilárd szépített, majd Vámos Márton belőtt egy ötméterest.

Fölényes vezetését nemcsak támadójátékának, hanem pazar védekezésének, a jó ütemű blokkoknak, és nem utolsósorban Nagy Viktor kapus bravúrjainak is köszönhették a vendéglátók.

Andrija Prlainovics (labdával) jól irányította társait, és fontos gólokat is lőtt.
Fotó: Csabai István

A fordulást követően, ami előfordulhat egy bajnoki döntőn, az előfordult. Pazar megmozdulások, szépségdíjas gólok reklamálások, kiállítás Nagy Viktort cserével végleg küldték ki, ami nem jár eltiltással, és jöttek a kiponto­zódások.

A lényeg, hogy a Szolnok fáradt, a Fradi pedig felzárkózott, a zárónegyed elején 7–6-os állást mutatott az eredményjelző. Milan Alekszics végre nemcsak passzolt, hanem lőtt is, méghozzá kilenc méterről a jobb felső sarokba, 8–6. Az utolsó két percben mindkét együttes az tette, amit tennie kell előnyben, illetve hátrányban.

A Dózsa ölte az időt, a Fradi játékosai pedig igyekeztek minél gyorsabban lövőhelyzetbe kerülni, Nikola Jaksics szépített, Mezei Tamásék azonban egy gólt megőriztek előnyükből (8–7).

Fotó: Csabai István

Szombaton tehát aranycsata a fővárosban, kezdés 17 órakor a Komjádi uszodában.

Szolnoki Dózsa – FTC-PQS 8–7 (2–0, 3–2, 2–3, 1–2)

Vízilabda Aréna, 1100 néző. V.: Molnár P., Németh A.

SZOLNOK: NAGY V. – Jansik D., PRLAINOVICS 1, YOUNGER 1, MEZEI 2, Gocics, Zalánki 1. Csere: Kardos (kapus), M. ALEKSZICS 1, Milos Csuk 1, Bátori, Kis G., Hangay 1, Fülöp B.

Vezetőedző: Cseh Sándor

Edző: Kósz Zoltán

FERENCVÁROS: Vogel S. – Sz. Mitrovics 1, Varga Dénes, JAKSICS 1, Szirányi, Varga Dániel, VÁMOS 3. Csere: Nikics, Manhercz K. 1, Madaras, JANSIK Sz. 1, Sedlmayer.

Vezetőedző: Varga Zsolt

Edző: Nyéki Balázs

Így látták az edzők a döntő negyedik mérkőzését

Cseh Sándor: – Az első két negyed alapvetően jó játékot, kemény, agresszív védekezést hozott, ennek megfelelően jó iramú, kemény és lendületes támadást. Aztán ebbe az erős iramba kicsit belefáradtunk, mi azért kisebb rotációval játszunk, mint a Ferencváros, és elkezdtünk hibázni.

– Nyilván elöl kezdtük, de hátul csapódott le. A harmadik negyed közepétől megpróbáltuk egymást nyugtatni, az időkéréseknél és a negyed végén is.

– Ennek tulajdonítom a győzelmet, hogy akkor mindenki érezte, ha nem is működik annyira a támadás, minden erőnkkel a védekezésre koncentrálunk, mert valószínű, a meccset egy-két gólos győzelemmel lehet kihúzni. Ez volt az igazán nagy teljesítmény, hogy a nagyon fáradt játékosok észben tudták ezt tartani.

– Mivel a végén valamivel fáradtabbnak éreztem a játékosainkat, és idegenben játszunk szombaton, azt gondolom, esélyesebb a Ferencváros csapata.

Varga Zsolt: – Két nagyon jó csapat játszik egymással, és igazából az lepett meg, hogy az előző három meccs nem volt ilyen kiélezett. Azt gondolom, egészen színvonalas döntőt játszunk egymással, szombaton pedig még nagyobb izgalmak várhatóak.

– Úgy érzem, ha van még két negyed ebből a mérkőzésből, akkor valószínűleg mi nyerünk. Most kis pihenés, kis videózás következik, és megbeszéljük, mi az, amit nem úgy csináltunk ezen a mérkőzésen, ahogyan kellett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában