RÖPLABDA

2018.07.05. 09:47

A Szolnoki Röplabda Akadémia szép sikereket könyvelhetett el

Nagyszerű évadot zárt a Szolnoki R.A. utánpótlása. Amellett, hogy a juniorok magyar bajnoki ezüst-, a serdülők bronzérmet szereztek, az ifjúságiak pedig negyedikként végeztek, a fiatalok zöme a felnőtt együttesbe is beépült. Az ifjúságiak és egyben az U21-esek trénerével, Ilyés Gáborral beszélgettünk a mögöttünk hagyott szezonról.

Szöllősi Péter

A szolnoki fiatalok zöme rövid idő alatt „bejátszotta” magát a felnőttcsapatba

Fotó: Mészáros János

– A legnagyobb sikert a juniorok érték el, miként menetelt az együttes az ezüstéremig?

– Az idény közben megrendezett mindkét kvalifikációs tornát, ezáltal az alapszakaszt megnyertük, így önbizalommal telve vághattunk neki a hatcsapatos országos döntőnek – kezdte Ilyés Gábor.

– A Dunaferrt magabiztosan vertük 3:0-ra, viszont a Kecskemét ellen nagy mellénnyel léptünk pályára, ami megbosszulta magát, kikaptunk 3:1-re, de a körbeverésnek és a jobb játszmaarányunknak köszönhetően csoportelsőként jutottunk az elődöntőbe, ahol ádáz harcot vívtunk a Pénzügyőrrel.

– Több mint kétórás, nagyon magas színvonalú találkozón nyertünk 3:2-re, és jutottunk be a fináléba, ahol a négy felnőtt válogatottal felálló Kaposvár várt ránk.

– A négy kiválóságuk közül ketten Albániából jöttek haza, csak az ellenünk vívott döntőben léptek pályára és végül felülkerekedtek, így az ezüstérem jutott nekünk, ami szenzációs eredmény.

– Emellett egyéni elismeréseket is bezsebeltünk a tornán, hiszen az egyaránt még ifjúsági korú Fülöp Péter lett a legjobb támadó, míg Farkas Róbert a legjobb védő játékos.

– Az ifjúságiak is közel voltak az éremhez. Számukra hogyan alakult a szezon?

– Év közben az igazán nagy riválisokkal nem találkoztunk, ezért nehéz volt felkészülni az országos döntőre, ahol mint kiderült, öt, szinte azonos képességű együttes mérkőzött meg a végső helyezésekért, méltatlan körülmények között: egy szűk és egyben alacsony kecskeméti teremben, ahol a fényviszonyok sem voltak megfelelők.

– A csoportunkból továbbjutottunk, majd a negyeddöntőben a Dunaújvárost 3:0-ra vertük, viszont az elődöntőben a Pénzügyőrrel nem bírtunk (2:3), a bronzmérkőzésen pedig a Kaposvártól szenvedtünk szoros vereséget, így végül a negyedik helyen zártunk.

A szolnoki fiatalok zöme rövid idő alatt „bejátszotta” magát a felnőttcsapatba
Fotó: Mészáros János

– A korosztályos válogatottunkat, Farkas Róbertet beválasztották a torna All Star csapatába, ami jelzi, hogy ezúttal is milyen remekül teljesített, de Csendes Csaba is különdíjban részesült.

– A fiatalok fejlődésével mennyire elégedett?

– Az egész szezon során próbáltuk összehangolni az edzéseket Gulyás Ferenc és Bodonyi Ákos kollégáimmal, mert sok játékosunk egyszerre több korosztályban, valamint a felnőtt bajnokságban is szerepelt.

– Az idény kezdetekor néhányan abbahagyták a röplabdát: voltak, akik a tanulás miatt, másoknál pedig családi problémák játszottak közre a döntésükben.

– Szerencsére sikerült serdülő és ifi korú srácokat toboroznunk, akik addig csak iskolai szinten játszottak, de fokozatosan fejlődtek, és az évad második felében már nyugodt szívvel küldhettem pályára őket, amikor az alapembereinket pihentetni szerettem volna.

Hemzsegnek a korosztályos válogatottak a szolnoki röpiseknél

Fülöp Péter és Farkas Róbert ifi-, míg Soyvural Kevin, Boa Szabolcs, Csendes Csaba és Doma Dávid serdülő válogatottak.

Előbbi kettő már a felnőtt csapatunkban is alapembernek számít, míg a többiek a saját korosztályuk mellett az ifi és a junior bajnokságot is végigjátszották, ezáltal rengeteg tapasztalatot szereztek – hangsúlyozta Ilyés Gábor.

– A 20–21 évesek az NB I-ben hatodik helyen záró gárda vezéregyéniségei voltak, gondolok itt Gönczi Imrére, Guzmics Richárdra, Szabó Péterre vagy éppen Kholmann Norbertre. A következő szezon során is várhatóan újabb fiatalok fognak beépülni a felnőttek közé, hiszen nagyon jól állunk az utánpótlás terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában