VÍVÁS

2018.08.14. 14:55

Nincs hiány tehetségekből a szolnoki vívóklubnál

Nemcsak hazai szinten, hanem Ladányi Nelli révén nemzetközi színtéren is eredményes szezont tudhat maga mögött a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola vívószakosztálya. Az előző évad sikereiről Barcsikné Szatmári Edina vezetőedzővel beszélgettünk.

Szöllősi Péter

Ladányi Nelli (balra) csapatban negyedik helyen végzett a jereváni U23-as Európa-bajnokságon

Forrás: Hunfencing.hu

– Milyen szezont zárt a szolnoki vívóklub?

– A legnagyobb sikert a húszesztendős Ladányi Nelli érte el, aki a jereváni U23-as Európa-bajnokságon negyedik lett csapatban, ráadásul az érem is kézzelfogható közelségbe került számára – kezdte Barcsikné Szatmári Edina.

– A negyeddöntőben a jóval esélyesebbnek számító oroszokat győzték le 45:35-re, a Svájc elleni elődöntőt elveszítették, míg a lengyelek elleni bronzmeccsen csupán egyetlen tussal maradtak alul. Saját korosztályában, a junioroknál harmadik helyen végzett az ob-n, továbbá felnőtt­világkupa-versenyeken is elindulhatott.

– A Szabados Dorina, Bíber Veronika, Hangodi Nóra összeállítású csapat diákolimpiai bajnok lett az V. korcsoportban. A Verseghy Ferenc Gimnázium tanulói címet védtek, hiszen egy évvel korábban sem találtak legyőzőre. Nemcsak a diákolimpián teljesítettek remekül, hiszen ugyanebben az összeállításban a kadett magyar bajnokságon hatodik helyen végeztek. A gyermekkorosztályban is sok ígéretes párbajtőrözőnk van, közülük kiemelném Tóth Barbarát, aki a nemzetközi Olimpici versenyeken több alkalommal is bejutott a negyeddöntőbe. Emellett nagyon sok regionális, területi erőfelmérőn is részt vettünk, ezeken a gyerekek tapasztalatokat és önbizalmat is szerezhettek, hiszen sok érmet nyertek.

– Hol zajlanak jelenleg az edzések, és mennyien látogatják őket?

– A Véső úti sportcentrum felújítása miatt ebben a szezonban a korábbi Abonyi úti iskola folyosóin és tantermeiben összesen két páston folytak az edzések, valamint a Zöld Házban tartottunk foglalkozásokat. Emellett a honi szövetség programjának keretein belül egy általános iskolában, jelen esetben a Kőrösiben heti egyszer tartunk oktatást alsó tagozatosoknak. Akiknek itt megtetszik a sportág, lejöhetnek a szakosztály edzéseire, majd megkezdhetik a versenyzést. Már több mint százan járnak a tréningjeinkre, amire nagyon büszkék vagyunk, de ekkora létszámmal nehéz megoldani, hogy mindenki a szintjének megfelelő minőségű edzést végezhessen. A tervek szerint novembertől birtokba vehetjük az új vívócsarnokot a Véső úton, amit már nagyon várunk.

Ladányi Nelli (balra) csapatban negyedik helyen végzett a jereváni U23-as Európa-bajnokságon
Fotó: Hunfencing.hu

– Az edzői gárda hogyan áll össze?

– Tavasszal hatan foglalkoztunk a fiatalokkal. Ladányiné Vasas Nellivel már régóta dolgozunk együtt, a többiek pedig nem is olyan régen még a versenyzőink voltak. Vasas Dóra saját nevelésű tanítványunk, többszörös magyar bajnok, a közelmúltban edzői képesítést szerzett, így ő is oktat már, akárcsak Szabó Edina, aki szintén nálunk nőtt fel és ért el szép sikereket az utánpótlásban. A legkisebbek útját pedig Gecse Gergő, illetve Ladányi Nelli egyengeti, aki amellett, hogy élsportoló, szintén elvégezte a szakedzőit és segít számunkra.

Németországban edzőtáboroznak

A júliusi rövid szünetet követően a nagyobbak már megkezdték az edzéseket és a napokban indulnak Németországba, ahol húsz ország részvételével zajló edzőtáborban vesznek részt, emellett egy reutlingeni versenyen is megmérettetik magukat. Mint azt Barcsikné Szatmári Edina elmondta, nagyon jó kapcsolatot ápolnak az ottani vívószakosztállyal, már többször jártak Reutlingenben, télen a szolnoki Olimpici verseny alkalmával pedig a németek látogattak el Magyarországra. Miután hazaérnek Edináék a külföldi túráról, a kisebbek számára is megkezdődik

a felkészülés az őszi idényre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában