LABDARÚGÁS

2018.11.29. 12:28

Sportoló, edző, szülő: mind egyet akar, de sokszor egész másképp

Parent University, azaz Szülők Akadémiája elnevezéssel új szakmai fórumot, hovatovább egyfajta elméleti kurzust indított útjára a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC a közelmúltban. Az első előadás a Kalamár Hajnalka és Kabarcz Zoltán pszichológus-szociológus írópáros által jegyzett „A Nyerő Hármas” címmel megjelent könyv mindenki számára befogadható és érthető tartalmára fókuszált. Parent University, azaz Szülők Akadémiája elnevezéssel új szakmai fórumot, hovatovább egyfajta elméleti kurzust indított útjára a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC a közelmúltban. Az első előadás a Kalamár Hajnalka és Kabarcz Zoltán pszichológus-szociológus írópáros által jegyzett „A Nyerő Hármas” címmel megjelent könyv mindenki számára befogadható és érthető tartalmára fókuszált.

Mészáros Géza

Kabarcz Zoltán (előtérben) és Csábi József a sportoló, az edző és a szülő „nyerő hármasáról” beszélt a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC által elindított Szülők Akadémiájának első fórumán 

Fotó: Mészáros Géza

Az akadémia első konzultációjára zsúfolásig megtelt a Szolnoki MÁV UFC tiszaligeti bázisának első emeleti előadóterme. Délután kizárólag edzőkkel, kora este pedig az érdeklődő szülőkkel. A szakmai stáb, majd pedig az apukák, anyukák számára „A Nyerő Hármas” szerzőpárosának egyik fele, Kabarcz Zoltán, valamint Csábi József, a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC sportigazgatója értelmezte a hiánypótló könyvben foglaltakat.

Az egyébként nem túl terjedelmes, ráadásul igencsak közérthető kiadvány a sportoló-edző-szülő trió sikeres együttműködését tárgyalja. Olyan elméleteket és gondolatokat jegyeztek le a kötetben, melyeket, ha valaki elolvas és magában feldolgoz, megértheti, miben kellene változnia, és ráébred, milyen lépések szükségesek a változáshoz. Ötletek és tanácsok tárháza, melyeket számos színes és élethű történet támaszt alá.

– Ahhoz, hogy a sport, mint örömforrás legyen jelen egy gyerek életében, elengedhetetlen az említett hármas, a sportoló-edző-szülő közös nevezője. Fontos egymás nézőpontjainak megértése, azok tiszteletben tartása és a közös célok – hangsúlyozta előadásában Kabarcz Zoltán.

– Egy adott sportágban a legtehetségesebb gyerek is elkallódhat, középszerűvé válhat, ha a három tényező közül az egyik nem motivált. A háromlábú lucaszéknek csak az egyik lábával valamilyen probléma van, felborul. Nem egyszerű manapság a fiatalokban szunnyadozó, olykor felszínre törő, aztán megint alábbhagyó lelkesedést és késztetést magas hőfokon fenntartani. Az ifjúságot inspirálni kell folyamatosan. Erre való a jól felkészült, a munkáját nem csupán szakavatottan, de elkötelezetten is végző edző.

– És ott van a család, amelynek felnőtt tagjai ugyan jót akarnak a gyereküknek, csak sokszor kiderül, hogy helytelenül nevelik, irányítják a kedvencet. Sőt, legtöbbször épp az ellenkezőjével igyekeznek elérni eredményeket, mint az adott gyermek trénere. Nem kifejezetten előremutató magatartás, ha a szülő egy edzésen vagy éppen a tétmérkőzésen a pálya széléről „ösztönzi” saját csemetéjét. Sok helyen az edzők majdhogynem kitiltják a szülőket a pálya mellől, mert lefékezik a tehetségek előmenetelét – tudtuk meg ezt is Kabarcz Zoltántól.

Kabarcz Zoltán (előtérben) és Csábi József a sportoló, az edző és a szülő „nyerő hármasáról” beszélt a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC által elindított Szülők Akadémiájának első fórumán
Fotó: Mészáros Géza

És sok minden egyéb hasznos információt is megosztott a szakember a szolnoki hallgatóságával. Nem tanácsokat adott, mint inkább iránymutatásokat. Épp olyanokat, amelyek „A Nyerő Hármas” című könyvben is megfogalmazódtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában