LABDARÚGÁS

2019.02.12. 10:27

Nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásképzésre a KUTE

Tudatos utánpótlás-nevelés zajlik a Kunszentmártoni TE labdarúgó szakosztályánál, a Bozsik-programban különösen szép eredményeket érnek el. A futballon kívül több más sportágat is kipróbálhatnak a sportolni vágyó fiatalok.

Szöllősi Péter

A kunszentmártoni gyerekek körében továbbra is népszerű a foci, képünk tavaly, a nyári táborban készült.

Fotó: Lengyel Zoltán

Varga Lajos, a KUTE elnöke számolt be a klubnál folyó szakmai munkáról.

– Alapvetően az utánpótlás-nevelés két részre osztható az egyesületünknél. A nagyobbak a megyei másodosztályban versenyeznek, míg a kisebbek számára a Bozsik-program ad lehetőséget, hogy tétmérkőzéseken bizonyíthassanak. A program mindegyik korosztályában – U7-ben, U9-ben, U11-ben és U13-ban – indítunk csapatot. Tornarendszerben zajlanak a küzdelmek, ahol nem az eredmény a legfontosabb.

A megyénk déli régiójában öt másik település csapataival csapunk össze rendre és általában az 1–3. helyen végzünk. A tornák végén minden alkalommal kiválasztják a legjobb játékosokat, akik emléklapot kapnak. Az U7-eseket és az U9-eseket Kerekes Ferenc készíti fel, az U11-eseknél a teljes utánpótlásért is felelős Tóth Márton dolgozik, míg az U13-U14-es korosztályt Gyóllai László trenírozza.

Elsősorban a tömegesítés a célunk, de a szakmai munkát is sikerül beilleszteni a képzésbe, mindegyik edzőnk rendelkezik C-licenccel.

Hogyan szerepelnek a bajnokságokban az idősebb korosztályokban?

– Légrádi Attila irányításával az U19-eseink remekül teljesítenek a területi bajnokságban: a tavalyi évadban a harmadik helyen végeztek, míg most a második helyről várjuk a tavaszi folytatást, pedig több olyan futballista is alkotja a keretet, akik az U16-asoknál szerepeltek még egy esztendővel ezelőtt, míg a 18–19 évesek a felnőttek közé kerültek.

– Büszkék vagyunk arra, hogy nyolcvan százalékát saját nevelésű fiatalok alkotják a megye II.-es felnőtt együttesünket. Az U14-esek bronzérmesek voltak az előző idényben. Nagy fiatalításon ment át a keret a nyáron, így most néhány hellyel hátrébb állunk a táblázaton, de ez törvényszerű ilyen esetben.

– Az U16-as csapatunkat kénytelenek voltunk sajnos visszaléptetni a tavalyi bajnokságban, mert csupán tizenhárman maradtak, amely létszámmal nem tudtuk végigjátszani a szezont. Kunszentmárton egy nyolcezer lélekszámú település, ahol azért nem könnyű minden csapatot kiállítani.

A kunszentmártoni gyerekek körében továbbra is népszerű a foci, képünk tavaly, a nyári táborban készült.
Fotó: Lengyel Zoltán

Milyen rendszerességgel tartanak edzéseket, mely intézményekkel állnak kapcsolatban?

– A város mindkét óvodájában tartunk fogalakozásokat heti rendszerességgel. Együttműködési megállapodások értelmében az öcsödi, a cserkeszőlői és a tiszakürti óvodában is igyekszünk megismertetni a gyermekekkel a labdarúgást. Kunszentmárton mellett Cserkeszőlőn, Öcsödön is tartunk edzéseket a helyi általános iskolákban.

– Nálunk a napi edzések a Molnár Lajos sporttelepen zajlanak egészen az U9-es korosztálytól felfelé. Az U7-esek az általános iskola műfüves pályáján ügyesedhetnek. A téli időszakban nehezebb a helyzetünk, mert minden együttes műfűre, illetve a tornaterembe kényszerül.

– Mindegyik korosztály számára heti két edzést vezényelnek kollégáim. Terveink között szerepel egy leánycsapat kialakítása, 2-3 éven belül ez a törekvés megvalósíthatónak látszik.

– A kisebb korosztályokból 2-3 évente elkerül néhány gyermek nagyobb egyesületekhez, így például a Szolnoki MÁV-hoz vagy a Kecskeméti TE-hez. Az általános iskola befejezését követően egyébként is jellemző, hogy a tanulmányaikat nagyobb városban folytatják játékosaink, és a jövőben az ottani klub sportolóivá válnak.

Szabadidősport, küzdősport, sakk

A futballon kívül is van élet a kunszentmártoni klubnál. Mint azt Varga Lajos elmondta, a küzdősportszakosztályon belül kick-boxszal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik egyre többen vannak, és a jövőben különböző szintű versenyeken is megmérettetik majd magukat.

A szabadidősport keretében futhatnak, kerékpározhatnak, röplabdázhatnak a kunszentmártoniak, sőt a darts is egyre népszerűbb és versenyt is rendeztek a közelmúltban. Sakkozóik a megyei bajnokságban szerepelnek. Sőt, már óvodáskorúaknak is tartanak sakkoktatást, összességében pedig már több mint harmincan járnak a foglalkozásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában