erőemelés

2019.07.10. 09:44

Egyedül készül a versenyekre a martfűi szakaszvezetőnő

A martfűi Petróczki Magdolna sikert sikerre halmoz. A svédországi klasszikus erőemelő világbajnokságon a dobogó tetejére állhatott, néhány héttel korábban pedig Tokióban ezüstérmes lett. A guggolásból, fekvenyomásból és felhúzásból álló versenyekre egyedül készül, edzéstervét maga készíti.

P. Pusztai Nóra

Petróczki Magdolna aranyérmet nyert a svédországi klasszikus erőemelő világbajnokságon.

Fotó: agyar Erőemelő Szövetség

Mivel nem olimpiai sportágban versenyzik, így kevésbé kerül reflektorfénybe Petróczki Magdolna világbajnoki címe. Az ötvenegy éves martfűi katonanő a klasszikus erőemelő világbajnokságon kor- és súlycsoportjában, összesítettben lett első Svédországban június elején.

– Már gyerekkoromban is különleges sportokat választottam, ugyanis az általános és középiskolás évek alatt lövészetben és ejtőernyőzésben is kipróbáltam magam – kezdte történetét a világbajnok.

Huszonöt éve szeretett bele az erőemelésbe. Már az első évben a dobogó tetejére állhatott a felnőtt erőemelő magyar bajnokságon. Kitartó és kemény munka eredménye, hogy ennyi idősen is az európai élmezőnyben szerepel. A civil sportélet előnyt jelent a katonai szolgálat során is, egyebek mellett a fizikai követelmények teljesítésében és a kapott feladatok elvégzésében.

– Munka után hetente négyszer másfél órát edzek. Legalább ennyi szükséges ahhoz, hogy formában maradhassak – mesélte Magdolna, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szakaszvezetője.

A guggolásból, fekve­nyomásból és felhúzásból álló megméretésen a versenyző testsúlyának többszörösét mozgatja meg. Az elmúlt negyed évszázadban szívvel-lélekkel űzi a kiválasztott sportot, évente tíz magyar és külföldi versenyen vesz részt.

– A felkészülést nehezíti, hogy Szolnokon nincs erőemelő klub, a katonaságnál sincs ilyen szakosztály. Egyedül edzek, megyek és csinálom, mert szeretnék még eredményeket elérni.

Petróczki Magdolna aranyérmet nyert a svédországi klasszikus erőemelő világbajnokságon.
Fotó: Magyar Erőemelő Szövetség

– Mindig meghatározom, hogy melyik legyen a következő versenyem, az edzéstervemet ennek megfelelően állítom össze. A svédországi felkészülésemet nehezítette, hogy néhány héttel előtte Tokióban versenyeztem, ott klasszikus és ruhás fekvenyomásban indultam. Kilenc nap alatt három versenyem is volt, a csúcsformámat három különböző napra kellett időzíteni – mesélte az erőemelő hölgy.

Az évek során megtapasztalta, mennyi edzésmunka kell a megfelelő eredmény eléréséhez.

– Csodálatos érzés a dobogó tetején állni és énekelni a magyar himnuszt, elérni a legmagasabb szintet, amit sportoló elérhet. A Magyar Erőemelő Szövetség részéről nem megfelelő a támogatás a Masters (mester) versenyzők részére. A versenyre kiutazás megszervezése, a szállással kapcsolatos költségek mind rám hárulnak.

Többször előfordult már, hogy egyedül – segítő és edző nélkül – indult el az adott próbatételre. A hosszú évek alatt más nemzetek erőemelőivel kialakított barátsága segítette győzelemhez, a világbajnokságon például a norvégok támogatták.

– Felkészülök, és hozom az elvárt maximumot. Addig versenyzek, amíg ezt a szintet tudom tartani – emelte ki Magdolna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában