KARATE

2019.11.07. 10:34

A Furkó Branchben folytatja a Yakuzák SE

A jászberényi sportegyesület úgy döntött, kilép a Shinkyokushin Harcművész Szövetségből.

Munkatársunktól

Furkó Kálmán (jobbra) és tanítványa, Mező Lili

Forrás: Beküldött fotó

Kilépett a Yaku­zák Sportegyesület a Shin­kyokushin Harcművész Szövetségből (SHSZ), erről hozott döntést a jászberényi székhelyű egyesület szakmai stábja. A Yakuzák SE/Y Akadémia az elmúlt években az ország legeredményesebb kjokusin­egyesületévé vált. A magyar kjokusin megalapítója, sihan Furkó Kálmán (8. dan) és a fiatal bajnokok egész sorát felnevelő szenszei Agócs Tibor (3. dan) együttműködése jelentős sporttörténelmi eseményként jegyezhető fel.

A Shinkyokushin Világszervezetnek hazánkban három területi vezetője van, ők az úgynevezett branch chiefek. Az SHSZ vezetését Karmazin György halála után a hajdúszoboszlói Szabó Tamás vette át. A Yakuzák SE/Y Akadémia egészen mostanáig ennek a branchnek volt a tagja, de Mező Lili a hétvégi karate-világbajnokságra már a Furkó Branch versenyzőjeként utazott ki edzőjével együtt Japánba. Agócs mester úgy véli, a szervezeten belüli váltás nem érintette hátrányosan a felkészülésüket.

Furkó Kálmán (jobbra) és tanítványa, Mező Lili
Fotó: Beküldött fotó

– Professzionálisabb és nemzetközi szinten is szervezettebb körülmények között kell folytatnunk a munkát, de az SHSZ-ben már nem láttunk továbblépési lehetőséget. Ebben a dilemmában őrlődve teltek el a hónapok, miközben maximumon kellett pörgetnünk Lili vb-felkészítését – magyarázta Agócs Tibor az előzményeket. Elmondta, hogy elkezdődött egy tárgyalás, ennek során adódott a lehetőség, hogy a berényiek csatlakozhatnak Furkó Kálmán branchéhez. A megbeszélés Nagykátán, Agócs Tibor kertjében, annál a kemencénél történt, ahol annak idején az SHSZ megalapítása is zajlott.

– Most ugyanennél az asztalnál, a kemence előtt a Yakuzák SE szakmai stábja gyűlt össze, hogy az SHSZ-ből történő kilépésről döntsön, melyet a jelenlévők egységesen támogattak – mondta el Agócs Tibor, kinek személyében az utolsó alapítóját is elveszítette az SHSZ.

Furkó Kálmán és a jászberényi karatésok kapcsolata természetesen nem új keletű, hiszen az alapítóhoz valamennyien ezer szállal kötődnek. Ezen túlmenően a sihan kiemelt figyelemmel követi a fiatal berényi bajnokok és edzőjük eredményeit, több alkalommal már tanácsokkal is ellátta a versenyzőket. Mező Lili is járt már edzésen a legendás szolnoki „Fa­házban”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában