Kerékpár

2020.02.06. 10:35

Labancz István csak januárban 1500 kilométert tekert

Labancz István mindenki számára példakép lehet a sport iránti alázata, szeretete miatt.

Szöllősi Péter

Labancz István (középen) számára nem ismeretlen érzés dobogón állni

Forrás: Beküldött fotó

Hatvanhat évesen is mindennap több órát kerékpározik az utakon, és korosztályában továbbra is a legjobbnak számít. Vele beszélgettünk pályafutása alakulásáról.

A szolnoki kerékpáros még mindig nap mint nap edz
Fotó: Beküldött fotó

– Mikor ismerkedett meg a sportággal?

– Több mint ötven éve kerékpározom, 1969-ben kezdtem, és azóta is tart a szerelem a sportág iránt – vágott bele az edzésről éppen hazaérő Labancz István. – A Szol­noki Cukorgyár SE versenyzőjeként indult a pályafutásom, az időeredményem alapján aranyjelvényes ifjúsági sportoló voltam, a felnőttmezőnyben pedig az első osztályú minősítésig jutottam. A legjobb eredményem a magyar bajnoki második helyezés volt, erre vagyok a legbüszkébb, amellett, hogy Sió-kupát és Bükk-kupát is nyertem. Az aktív versenyzést követően segédedzőként dolgoztam a Cukorgyár SE csapatánál, segítettem a fiatalok felkészítését. A múltam miatt felnéztek rám a gyerekek, 10–12 fős remek társaság alakult ki. A klub megszűnése után már nem csapatban, hanem egyénileg indultam a viadalokon.

– Jelenleg is aktív versenyző, milyen sikereket ér el így hatvan felett?

– A tizenhárom futamból álló magyar bajnoki versenysorozatot immáron öt éve folyamatosan megnyerem. Mindegyik esemény más és más, az ország különböző, szebbnél szebb tájain rendezik meg ezeket, Orfűtől kezdve Esztergomon át Tapolcáig. A versenyekre való eljutás is igen költséges, hiszen ötezer kilométert tettem meg annak érdekében, hogy eljussak a viadalokra, majd hogy hazaérjek azokról. Különféle futamokat szerveznek, vannak időfutamok, mezőnyversenyek és hegyi etapok is, tehát minden téren helyt kell állniuk a kerékpárosoknak. Évről évre kemény ellenfeleket kapok az alsóbb, fiatalabb korosztályokból, de próbálok jól teljesíteni, és eddig sikerült is.

Labancz István (középen) számára nem ismeretlen érzés dobogón állni
Fotó: Beküldött fotó

– Hogyan készül a megméretésekre?

– Szolnokon és környékén van lehetőségem tekerni, szerencsére vannak jó minőségű utak, amelyek ideálisak számomra a felkészüléshez. A kedvenc útvonalaim Tiszakécske, Kőröstetétlen és Abony felé vezetnek. Hétvégén csoportosan edzek a Szolnok Cycling Team tagjai­val, hétköznap azonban sokkal kevésbé érnek rá a többiek, ezért egyedül biciklizem. Januárban ezerötszáz kilométert tettem meg a hideg, zord idő ellenére, reméljük, a versenyszezonban meglesz ennek az eredménye.

Elektromos kerékpárral győzték le

A tavaly előtti évben nem jutott ki a masters-világbajnokságra Labancz István egy egészen különleges ok miatt. Mindig az országos szenior magyar bajnok indulhat el a világbajnokságon, és ő 2018-ban „csupán” a második helyet szerezte meg az Ausztráliában élő, de erre az ob-ra hazalátogató Nagy Attila mögött. Mint azt a szolnoki sportember elmondta, a hazai versenyen nem ellenőrzik a kerékpárokat elektromosság szempontjából, azonban amikor Nagy kiment a vb-re, ott ez is a protokoll része, és bizony elektromosságot találtak a kerékpárjában – majd a helyszínről elmenekült, miután ez kiderült. Labancz István bízik benne, hogy idén nem jön közbe hasonló komikus, de számára szörnyű eset, és kijut az ausztriai masters-vb-re.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában