kungfu

2020.03.21. 09:04

A szolnoki Békési István teljes életútja összefonódott a sporttal

Magyar és keleti harcművészetet is oktat Szolnokon Békési István, aki amellett, hogy a Szolnoki Magyar Szablyavívó Iskola és a Szolnoki Wing Tsun Kung-Fu Iskola vezetője, a hagyományőrzésre is komoly hangsúlyt fektet bemutatók, kiállítások szervezésével.

Szöllősi Péter

A Békési István (balra) által alapított Szolnoki Wing Tsun Kung-Fu Iskola nemrég ünnepelte fennállása huszonötödik évfordulóját, látványos bemutatókkal népszerűsítették e harcművészeti ágat

Fotó: Csabai István

– Hogyan került először a kapcsolatba a sporttal?

– A Tallinn körzeti általános iskolában ötödikes voltam, amikor elkezdtem kajakozni, ezt egészen az egyetemig űztem, csapathajóban országos bajnokságot és vidékbajnokságot is nyertünk – kezdte Békési István.

– Megalapozták számomra az állóképességet, az egészségi állapotomat, elszántságra, kitartásra nevelt a kajak-kenu. Az aktív pályafutásom befejezését követően tizenöt évig versenybíróként tevékenykedtem. A vízzel való kapcsolatom azóta is tart, hiszen a Műszaki Egyetemen vízépítő mérnökként diplomáztam, jelenleg is a KÖTIVIZIG-nél dolgozom osztályvezetőként.

– Miként jött a váltás, hogy szárazföldi sportágat is kipróbál?

– A Wing Tsun kungfu szellemisége azonnal megfogott, amikor huszonöt évvel ezelőtt elkezdtem gyakorolni. Nyolc évvel később, 2003-ban szereztem meg első mesterfokozatomat, 2007-ben kínai nagymester előtt vizsgázhattam Kecskeméten a nemzetközileg is elismert 4. mesterfokozatra. Jelenleg az 5. mesterfokozatban vagyok, akárcsak az Egyesült Államok vezető mestere. Tizenöt éve oktatok Szolnokon felnőtteket és gyermekeket egyaránt, kisiskolások is járnak hozzánk a Pálfy-Vízügyi Szakgimnázium tornatermébe keddenként és péntekenként.

– Minél több emberrel szeretném a jövőben is megismertetni és megszerettetni a mozgást, a sportolást, az egészséges életmódot és az önvédelem tudományát. Fontos a szakmai alázat és az elszántság, ha ez megvan valakiben, akkor jó eséllyel megfogja őt a Wing Tsun szellemisége. Vannak különfoglalkozások is azok számára, akik még jobban szeretnék megismerni a kungfut.

A Békési István (balra) által alapított Szolnoki Wing Tsun Kung-Fu Iskola nemrég ünnepelte fennállása huszonötödik évfordulóját, látványos bemutatókkal népszerűsítették e harcművészeti ágat
Fotó: Csabai István

– Emellett a szablyavívást is mesteri fokon űzi, oktatja, mit lehet tudni a vívás ezen válfajáról?

– Magyarország történelmében a középkorban, a végvárakban kezdték meg rendszerszerűen oktatni a vívást. 1825-ben gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós kezdeményezésére létrehozták a Pesti Nemzeti Vívóintézetet, ami kuriózumnak számított akkor hazánkban. A mai napig él a hagyomány, hogy augusztus 20-án a katonatisztek a kardjuk meglengetésével tesznek esküt, és avatják őket tisztekké. Ezt a harcművészetet, a magyar szablyavívást és a Borsody-vívórendszert kiemelt nemzeti értékké nyilvánították, a távolabbi cél pedig, hogy hungarikummá váljon.

– Milyen hagyománya van a megyeszékhelyünkön, mikor kezdődött itt az oktatás?

– 2012. október 2-án alakult meg a Szolnoki Magyar Szablyavívó Iskola. Fontos számunkra nemzeti hagyományunk őrzése mellett a történelmi kardforgatás is. Mi a Borsody László őrnagy által alapított és tökélyre fejlesztett módszertant oktatjuk, amelynek lényege, hogy a régi klasszikus vívómozdulatokat ötvözi modern elemekkel. Az iskola folyamatosan részt vesz Szolnok életében kiállítások megtartásával. Szolnok napján, a magyar kultúra napján és március 15-ei ünnepségen is több alkalommal tartottunk bemutatót.

Csak az elszántság számít

Békési István továbbá elmondta, hogy a Wing Tsun gyönyörű tavaszt jelent, Kínából, illetve Hongkongból indult világhódító útjára. Jelenleg hatvanöt országban egymillióan gyakorolják, a vezetője szicso (magyarul: nagyapa) Leung Ting, aki Magyarországra is ellátogat technikai képzést tartani.

Hazánkban sifu (magyarul: apa) Máday Norbert 9. mesterfokozatos nagymester a vezetője a Magyar Wing Tsun Egyesületnek és a Kelet-Európai Wing Tsun Szövetségnek. Több tábort, szemináriumot is tartott már, melyen megyénk tanítványai is részt vettek. Mindenki számára ajánlott a kungfu, hiszen nem számít a fizikai felépítés, a hajlékonyság, csakis az elszántság a fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában