TENISZ

2020.10.01. 09:20

Szintai Dávid: Nem könnyű mostanság fenntartani a motivációt

Szintai Dávid már kiskora óta imád teniszezni, azonban mint sokaknak, az ő karrierjében is nagy törést okozott a koronavírus-járvány. Erről is kérdeztük a huszonhárom éves játékost, aki Szolnokon nevelkedett, és itt ismerkedett meg a sportág alapjaival.

Nagy Gyula

Szintai Dávid a németek ellen mutatkozott be a Davis-kupában

Fotó: MTI/EPA/Hasan Bratic

– Miért a teniszt választotta?

– Nyolcéves voltam, amikor a szüleimmel Horvátországban nyaraltunk. Éppen ekkor zajlott egy ATP-verseny, amire kilátogattunk. Olyan teniszezőket láthattunk, mint Carlos Moyá, David Ferrer vagy Juan Carlos Ferrero. A mérkőzések után eldöntöttem, hogy én is teniszező akarok lenni. Szolnokon édesapám levitt a tiszaligeti teniszpályára Rigó Sanyi bácsihoz, akinél megtanultam az alapokat.

– Kik segítették a pályafutását?

– Elsősorban a családom, amely egészen kiskorom óta támogat a mai napig. Szakmai szempontból pedig Rigó Sándort, Kisantal Pétert és Szathmáry Tibort emelném ki. Ők segítettek juniorkoromban a versenyeimre felkészülni. Tizenöt évesen kerültem az MTK-hoz, és azóta is velük dolgozom, illetve készülök a versenyeimre. Sokat köszönhetek Homonnay Gézának, a Park Teniszklub tulajdonosának, aki támogatta a felkészülésemet.

– Milyen áldozatot kellett hoznia a karrierje érdekében?

– A tenisz egy olyan sport, ami sok utazással jár. Hétköznap az edzések, hétvégén pedig a versenyek töltik ki az időmet. Ezt nehéz volt összehangolni az iskolával, ezért hosszú éveken keresztül magántanuló voltam. A külföldi viadalokra többnyire egyedül utaztam a költségek miatt, edző és szülői kíséret nélkül. Kevés időm jut a sport mellett másra.

Szintai Dávid a németek ellen mutatkozott be a Davis-kupában
Fotó: MTI/EPA/Hasan Bratic

– Pályafutása során mire a legbüszkébb?

– Nehéz lenne egy dolgot kiemelni. Tizenegy éves koromtól tagja voltam a korosztályos magyar válogatottnak, majd 2012-ben engem választottak meg Babos Timivel az év junior teniszezőjének. Minden korosztályban nyertem magyar bajnoki címet egyéniben és párosban, és ezen kívül 14 nemzetközi tornagyőzelmet szereztem. A legbüszkébb arra vagyok, hogy Köves Gábor 2019-ben behívott a Davis-kupa-csapatba, ahol Phi­lipp Kohlschreiber ellen pályára léphettem, és az első szettet sikerült is megnyernem ellene. Így utólag nagy élmény volt, hogy olyan teniszezők ellen játszhattam, akik ma a világ élvonalához tartoznak, mint például Alexander Zverev, Szté­fa­nosz Cicipász, Andrej Rubljov vagy Félix Auger-Aliassime.

– Úgy tudom, hogy közülük többeket is legyőzött.

– Igen, közülük a legnagyobb skalp Zverev volt, akit először párosban, majd egyéniben is sikerült megvernem.

– Akkor mi okozta ezt a különbséget a felnőttek között, hogy Zverev ennyivel előrébb tart, és évek óta top tízes játékos?

– Mondhatnám azt is, hogy az anyagiak, de ez nem ilyen egyszerű. A profi tenisz egy nagyon összetett sport, nagyon fontos a megfelelő háttér. Gondolok itt a szövetség támogatására, edzőre, erőnléti trénerre, rehabilitációra, szponzorra. Ez a legtöbb külföldi játékosnak a rendelkezésére áll.

– Milyen érzés volt, amikor Köves Gábor behívta a Davis-ku­pa-válogatottba?

– Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy tagja leszek a csapatnak, és reméltem, hogy pályára tudok majd lépni a frankfurti mérkőzésen. Amikor kiderült, hogy egy top húszas teniszezővel játszom, nagyon izgultam, hiszen sosem szerepeltem 6000 ember előtt. Hihetetlen érzés volt, amikor kiléptem a pályára, és sikerült megnyernem az első szettet Kohlschreiber ellen. Életem egyik legemlékezetesebb meccse volt, ebben biztos vagyok. Sosem kaptam ennyi gratulációt és üzenetet, mint aznap este. Nagyon jó érzés volt magyar színekben játszani és érezni, hogy milyen sokan drukkolnak otthonról. Bízom benne, hogy a teljesítményemmel tudok bizonyítani a jövőben is, és ismét tagja lehetek a válogatottnak.

– Az, hogy edző nélkül készül, visszaveti a teljesítményét?

– Évek óta edző nélkül készülök a versenyeimre és szervezem magamnak az edzéseket. Ezen a szinten nagyon költséges egy trénert fizetni, ideértve az utazásokat is. Sajnos ez visszaüt a teljesítményemre is, de a klubom próbál biztosítani számomra edzőpartnereket.

– Mennyire nehéz így fenntartani a motivációt?

– Nem könnyű, főleg ebben az időszakban. Március óta leálltak a versenyek teljesen. A külföldi csapatbajnoki meccseim mind elmaradtak, ami nagy jövedelemkiesést okozott számomra. Sajnos nem tudom, mikor fognak újra elkezdődni a nemzetközi versenyek. Jelenleg mindennap készülök, amibe beletartozik a tenisz- és a kondiedzés is. Nehéz időszak ez számomra, de remélem, mihamarabb megoldódik, hogy újra versenyezni tudjak.

Stabilizálná helyét a világranglistán

Elsősorban az lenne a legjobb Szintai Dávid számára, ha tudná, mikor versenyezhet legközelebb. Mindenképpen az a célja, hogy az ötszázadik hely körül legyen a világranglistán, és azt stabilizálja. Most pedig heti kétszer segíti klubjánál a fiatalok felkészítését is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában