KJOKUSIN KARATE

2020.12.04. 07:00

Az ország legjobbjai között a berényi karatékák

A kjokusin karate őszi versenyszezonját is alaposan megtépázta a vírushelyzet, összesen két viadalt tudtak megrendezni az elmúlt három hónapban, de a jászberényi Yakuzák SE/Y Akadémia versenyzői mindkettőn a legjobbak között végeztek.

Munkatársunktól

Móczó Milán nem kímélte ellenfeleit, ráadásul rúgásai élményszámba mentek

Forrás: Y Média

Az Y-os sikerek nem a véletlennek köszönhetők, hiszen szenszei Agócs Tibor a pandémia ellenére is folyamatosan tréningeket diktál a tanítványok számára, miközben a kiemelt versenyzők egyéni képzése is zavartalan. A két ifjú felnőttnek, Kerekes Rékának és Móczó Milánnak jóformán már ellenfelei sincsenek a magyar mezőnyben, annyira kinőtték magukat az Y Házban, és a feltörekvő fiatalok is sorra hozzák az eredményeket a korosztályos versenyekről.

A vírushelyzet átmeneti enyhülése október 3-án még megengedte, hogy Pestszentlőrincen megrendezzék a hagyományos Bushido Kupát. Ez a verseny szolgálta ez évben is a Magyar Karate-szakszövetség (MKSZ) utánpótlás magyar bajnoki címeinek eldöntését is a gyermek-, serdülő-, ifjúsági és ju­ni­or­kor­cso­por­tok­ban. Ennek ellenére Agócs Tibor azzal a felszólítással küldte tatamira a tanítványokat, hogy „nincs különösebb tét, hiszen ennyire hosszú idő két verseny között még sosem telt el.

A lényeg a küzdelmek közben az éles helyzetek újbóli átélése és a nyáron elvégzett munka eredményeinek visszacsatolása”. A viadal végén aztán kiderült, hogy a felkészüléssel igencsak jól állnak a Yakuzák sportolói. A csapat összességében remek képet mutatott, és annak ellenére, hogy a kezdő versenyzők voltak többségben, három-három aranyat, ezüstöt és bronzot is begyűjtöttek az Y-osok.

Csáki Noelnek például ez volt élete második versenye, de nem volt benne semmi megilletődöttség, így ip­po­nok­kal menetelt végig és lett magyar bajnok. Palásti Krisztián szintén comb-KO-val gyűrte le a mezőnyt. Ha­ló­ka Leventének (3. hely) ez volt a legelső megméretése, mégis ip­pon­nal robbant be a küzdelemsorozatba, ami jó előjel a későbbiekre.

Bagó Balázs, Feren­czi Attila és Bá­to­nyi Bendegúz teljesítményéről A­gócs mester úgy vélekedett, hogy átlépték végre önmagukat, és jó összképet mutattak, így lehettek harmadik helyezettek. Mó­czó Márk és Kun István a súlycsoportjukban a legkönnyebbek voltak (–60 kilogrammban indultak úgy, hogy a súlyuk pontosan 50 kilogramm volt), így nekik különösen nehéz dolguk volt, nem tudtak dobogón zárni.

Do­mos Gréta úgy lett ezüstérmes, hogy mestere szerint „magának adta fel a feladatot”, azaz ha jobban koncentrál, tudott volna első helyen is végezni. Volt olyan korcsoport is, ahol csak Y-os versenyzők indultak, így Juhász Zoltán (1. hely) és Cs. Molnár Róbert (2. hely) egymással küzdöttek másik ellenfél híján.

No­theisz Jankát külön is érdemes megemlíteni az Y Ház fiataljai közül, hiszen róla azt is el lehet mondani, hogy ezúttal sem tudták még csak megizzasztani sem az ellenfelei – és ez bizony már évek óta így van. Ez sem véletlen, hiszen Janka nagy erőkkel készült az idei második féléves versenyekre. A fiatal bajnok fokozott erőbevetéssel edzette végig a koronavírus időszakát és az egész nyarat, számára a korcsoportos világbajnokságon való részvétel is nyilvánvaló lenne.

– Janka több modulban fejlődést mutatott az elmúlt időszakban, és felülmúlja eddigi valamennyi utánpótláskorú lány versenyzőnket az életkorát figyelembe véve – mondta szen­szei Agócs Tibor.

A második versenyen is remekeltek

Október végére is jutott még egy nagyszabású verseny a karatéban. Vácon a Hi­no­mo­to Kupát rendezték meg, ahová ugyancsak szép számban adták le nevezéseiket a klubok. A Yakuzák SE/Y Akadémia több mint tíz küzdővel utazott a Duna-parti városba október 31-én, és egyikük sem maradt érem nélkül, a csapat összesen tizenkét medállal tért haza Vácról.

No­theisz Janka már az elején ledarálta valamennyi ellenfelét, mindenkit va­zaa­ri­val vagy ip­pon­nal küldött le a tatamiról. Janka példája ragadós volt, így a többi fiatal sem maradt adós a jó teljesítménnyel. Palásti Krisztián sem talált legyőzőre, Halóka Levente is sorra hozta a küzdelmeit, mellette Ferenci Attila is jó formában menetelt. A mester dicsérete őt is megillette, miként Csáki No­elt, Bagó Balázst, Nagy Á­riszt és Juhász Zoltánt is, de Tre­ba-Kovács Jázmin is magabiztosan hozta az első helyet.

A nagyobbak is jól kihasználták a gyakorlási lehetőséget, Bagyinszky Máté ezüstöt szerzett. A 15 esztendős, nagyon tehetséges és szorgalmas Móczó Márknak a ceglédi Bajor Csaba személyében csak egy ellenfele volt, akivel szemben csak nagyot harcolva, két hosszabbítás után, bírói döntéssel sikerült győznie Márknak.

Móczó Milán nem kímélte ellenfeleit, ráadásul rúgásai élményszámba mentek
Fotó: Y Média

Bátyja, a most 19 éves Mó­czó Milán a felnőttek között ugyancsak megnyerte a kupát, de úgy, hogy több ellenfele inkább ki sem állt ellene, látva Milán első két mérkőzését. Első küzdőpartnere Bognár Viktor volt. A 22 éves budapesti versenyző beleállt Milán ütéseibe és rúgásaiba, volt benne harci szellem és kezdeményezőkészség is. Ennek ellenére az első három perc után a vezetőbíró kihozta Milánt győztesnek, látva a berényi küzdő fölényét. Móczó második ellenfele Kubinyi Dávid volt a Victoryból. Kubinyi két győzelemmel a háta mögött állt ki Milán ellen úgy, hogy előtte a nála rutinosabb válogatott versenyző, Ludszky Zsolt felett diadalmaskodott ip­pon­nal. Móczó Milánnal szemben azonban nem volt esélye a victorys küzdőnek. Milán a 75. másodpercben gyomor-KO-val küldte padlóra. Másik két ellenfele már nem állt ki Milán ellen, aki így két győztes mérkőzéssel, magabiztosan, kétségtelen erő- és technikai fölénnyel nyerte meg a felnőttek versenyét a 7. Hi­no­mo­to Kupán.

Az Y másik fiatal felnőttje, Kerekes Réka sajnos nem tudta kipróbálni magát küzdelemben, mert a súlycsoportjában benevezett egyedüli ellenfele visszalépett az utolsó pillanatban. Így aztán Réka edzőként debütált, és ő irányította a jászberényi gyerekeket küzdelmeik közben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában