Kőváriné Ivánfi Brigitta / Szolnok

2021.01.23. 14:55

Országos bajnok lett a szkanderező őrmester asszony

Aranyéremmel indította az évet Kőváriné Ivánfi Brigitta a január közepén, Répcelakon megrendezett szkander országos bajnokságon. Az MH Béketámogató Kiképző Központnál szolgálatot teljesítő őrmester 2001 óta katona, négyszeres Európa- és négyszeres világbajnok.

Forrás: honvedelem.hu

A sport szeretete gyermekkorától végigkíséri: korábban atletizált, majd kajakozott, tíz évig versenykerékpározott is válogatott szinten – olvasható a Magyar Honvédség közleményében. Tízszeres magyar bajnok, országúton és 200 méteres pályán, részt vett a női Girón, 1996-ban indult pálya-világbajnokságon is. Mint mondta: ehhez a sportághoz elengedhetetlenek a súlyzós erőnléti edzések, amik szintén jól mentek neki. Fekvenyomó versenyen is próbára tette már fizikai erőnlétét. 2003-ban, a konditeremben találkozott az akkori szolnoki szkander klub vezetőjével, aki megkérdezte tőle: lenne-e kedve kipróbálni a karbirkózást.

Fotó: honvedelem.hu

– Nagyon megtetszett és belevágtam, még abban az évben elindultam az első versenyemen – teszem hozzá, szinte nulla technikával és versenytapasztalat hiányában –, amit bal kézzel nyertem meg. 2004-ben már el is indultam egy Európa-bajnokságon, ahol a negyedik helyen végeztem. Folyamatosan ott voltam a hazai és nemzetközi versenyeken is.

– Az itthoni megmérettetéseken sokszor sikerült dobogóra állnom és több magyar bajnoki címet is magaménak tudhatok, de nemzetközi szinten eleinte lemaradtam a dobogóról. Minél több tapasztalatot, versenyrutint szereztem, úgy jöttek a nemzetközi eredmények is. Több Világ- és Európa-kupát megnyertem vagy felállhattam a dobogóra.

– Mindig az vezérelt, hogy a világbajnokságon akarom megmérettetni magam. 2014 volt az első év, amikor világbajnokságon indultam Litvániában, ahol bal kézzel bronzérmes lettem. A következő esztendőben már elindultam az Európa-bajnokságon, ott is dobogóra tudtam állni. Idővel már megszokott esemény lett minden évben az EB és a VB is. Nagy boldogság számomra, hogy eddig minden ilyen bajnokságon – vagy bal, vagy jobb kézzel – sikerült éremmel végeznem.

Az arany egészen 2017-ig váratott magára, de a Lengyelországban megrendezett Európa-bajnokság meghozta a kívánt áttörést, ráadásul rögtön duplán, hiszen mindkét kézzel az első helyet szerezte meg szenior (40 év alattiak) kategóriában.

Fotó: honvedelem.hu

– A magyar szkandersportnak ez óriási jelentőségű volt, hiszen korábban még nő soha nem nyert Európa-bajnokságot. Ahogy betöltöttem a negyvenedik életévemet, megnyílt a lehetőség éremszerzésre a masters (40 év felettiek) kategóriában is, 2018-ban ebben a kategóriában Európa és világbajnok lettem, mindkét kézzel.

– Emellett szenior kategóriában is dobogós helyezéseim voltak: két ezüstérmet szereztem. Nagyon büszke vagyok az eddigi eredményeimre, főleg azért, mert úgy sikerült elérnem, hogy egyszerre vagyok családanya, dolgozó nő és sportoló. Ezt sikerként könyvelem el.

Az őrmester 2008-ban ment férjhez, abban az évben szilveszterkor született meg kislányuk, Korinna.

Az összesen kilenc EB és tizenhárom VB érem büszke tulajdonosa szerint, a szkander egy igen összetett sport.

– A technikai elemei olyan apró összetevőkből állnak, mint például a fogás, vagy az ujjak elhelyezkedése, de a legfontosabb, hogy mind mentálisan, mind pedig fizikálisan a topon kell lenni. Csuklózni a verseny alatt szabad, csak a rajt beállásnál nem engedélyezett. Mindezek mellett nem feltétlen a karnak kell a legerősebbnek lennie, sokkal fontosabb a csukló és az ujjak erőssége„- hangsúlyozta az őrmester.

Fotó: honvedelem.hu

A Megtorló Karok Szolnok Szkander Egyesület vezetőjeként nem csak aktív sportolóként van jelen, hanem háttérmunkásként, támogatóként is.

– Az egyesület elnöke vagyok és edzőként tevékenykedek. A tudásomat, tapasztalatomat próbálom minél nagyobb mennyiségben és minél jobb minőségben átadni az utánpótlásnak. A répcelaki versenyen az egyesület csapatversenyben második helyezést ért el. A lányom is indult a megmérettetésen és mindkét kézzel ezüstérmet szerzett a kategóriájában. Mindenben segítem, amiben tudom, ami tőlem telik. Remélem, egyszer az ő nevét is megismeri majd a szkander világ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában