taekwondo

2021.02.27. 11:30

Kiemelt feladatot lát el a jászberényi sportegyesület

Nemrég vált hivatalossá, hogy a jászberényi Kondor Taekwon-Do Sportegyesület veszi át Nemzetközi Taekwon-Do Szövetség magyarországi képviseletét. Soós Lászlóval, az egyesület elnökével beszélgetettünk a kialakult helyzetről.

Pető Márk

Soós László és tanítványai

Forrás: Beküldött fotó

A sportágat a Nemzetközi Taekwon-Do Szövetség (International Taekwon-Do Federation – ITF) fogja össze és irányítja globális szinten. Magyarországon 2008-ban alakult meg a Magyarországi Tradicionális ITF Taekwon-Do Szövetség, melyhez a jászberényi Kondor Taekwon-Do Sportegyesület 2009-ben csatlakozott. Egészen mostanáig ez a szövetség látta el az ITF magyarországi képviseletét, azonban ez a szövetség felbomlott.

– A közelmúltban egyesületünk vezetősége úgy döntött, hogy mi, gyakorlatilag egyszemélyes szövetségként, felvállaljuk ezeket a feladatokat, ezzel megteremtettük annak lehetőségét, hogy egy új szervezeti formában ugyan, de Magyarország továbbra is tagja lehessen a világ egyik legmeghatározóbb taekwondo szervezetének – kezdte Soós László, a Kondor Taekwon-Do Sportegyesület elnöke.

– Az utóbbi két évben a Magyarországi Tradicionális ITF Taekwon-Do Szövetség alelnöki pozícióját töltöttem be, így amikor megkezdtem a tárgyalásokat az ITF-fel a szervezeti változásokat illetően, örömmel fogadták szándékunkat és biztosítottak minket, hogy támogatnak minket munkánkban, amelynek a célja a magyarországi taekwondo népszerűsítése és fejlesztése lesz – tette hozzá.

A taekwondo egy modern koreai harcművészet, amelyben az akrobatikus lábtechnikák (magas, forduló és ugró rúgások) dominálnak. Magyarországon 1977 óta van jelen, két különálló szervezet formájában. Formagyakorlat, küzdelem, töréstechnika és önvédelem versenyszámokban rendeznek kontinentális- és világbajnokságokat. A 2000-es Sydney-i olimpia óta pedig hivatalos programként szerepel az egyik küzdelmi szabályrendszere is.

Soós László életében már hamar megjelent a sportág, később pedig – egy sajnálatos okból – az a feladat hárult rá, hogy ő vezesse a jászberényi Kondor Taekwon-Do Sportegyesületet.

– 2004-ben, 12 éves koromban találkoztam a taekwondoval. 2011-ig versenyeztem, addig számtalan nemzetközi tornán, illetve magyar bajnokságon értem el dobogós helyezéseket. 2009-ben vizsgáztam fekete öv I. dan fokozatra, és bekerültem a magyar válogatott keretébe is. Abban az évben Szlovénia rendezte az Európa-bajnokságot, ahol formagyakorlatban a legjobb 8 közé, küzdelemben pedig a legjobb 16 közé jutottam. 2012-ben szereztem meg a taekwondo sportedzői képesítésem és azóta tartok edzéseket is. Mesterem, Eperjesi Nándor 2015-ben bekövetkezett halála óta pedig a Kondor Taekwon-Do Sportegyesület elnöke is vagyok – mondta Soós László.

Soós László és tanítványai
Fotó: Beküldött fotó

Az egyesület tanítványai leginkább a környező országok által szervezett nemzetközi tornákon szerepelnek formagyakorlat és küzdelem versenyszámokban, ahol rendszeresen dobogón végeznek.

– Tavaly két tanítványommal utaztunk volna a prágai Európa-bajnokságra, de a koronavírus miatt a rendezvény elmaradt. 2016 óta indulunk kick-box versenyeken is, hiszen a küzdelmi szabályrendszere nagyon hasonló a taekwondoéhoz. Az utolsó teljes versenyszezonunk 2019-ben volt, amikor is 19 tanítvány 18 versenyen összesen 167 érmet szerzett.

Egyesületünk története során két felnőtt Európa-bajnoki bronzérmet nyert taekwondoban, kick-box-ban pedig két világbajnoki bronzérem mellett, egy-egy Európa-bajnoki arany- és bronzérmet nyert utánpótlás korosztályokban

– tette hozzá az elnök.

Soós László célja, hogy a jövőben megszerezze a nemzetközi oktatói minősítést, valamint a taekwondo népszerűsítése az országban.

– Terveim szorosan összefüggnek az egyesület terveivel, ami nem más mint a létszám és a technikai színvonal növelése. Rövid távú terveim között szerepel a nemzetközi oktatói minősítés megszerzése, hosszú távon pedig szeretném ezt a harcművészetet minél több emberhez eljuttatni, immár nem csak a Jászság, de egész Magyarország területére vonatkozóan – mondta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában