Szabadidősport

2021.07.17. 07:00

Újszászi versenyzők is vízre szálltak a „magyar tengeren”

Az Újszászi VVSE tizenkét versenyzője vett részt a Balaton-átevezésen, amelyet kajakban és kenuban szeltek át a szabadidő-szakosztály tagjai.

Munkatársunktól

Vízre szállás előtt az újszászi indulók: mind a tizenketten jó hangulatban vágtak neki a Balaton-átevezésnek

Fotó: Szabados István

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség immár negyedik alkalommal rendezte meg a Balaton-átevezést a napokban, amely mára kinőtte a korábbi Fonyód–Badacsony–Fonyód útvonalat, ezért a rendezők új helyszínen várták a vízi sportok és a Balaton kedvelőit.

A zamárdi szabadstrand­ról rajtoló Zamárdi–Tihany–Zamárdi nyolc kilométeres távon 2056 vízi járművel 4051-en vettek részt. Az átevezésen csak emberi erővel, evezővel hajtott vízi sporteszközökkel lehetett indulni. A versenykategóriát az eszköz meghajtásához használt lapát határozta meg. Kajak, kenu, evezős hajó, SUP és sárkányhajó voltak a fő kategóriák, de lehetett látni bádoghordókból összeállított tutajt és más alkalmi vízi alkalmatosságokat is. Nagyon népszerű volt a SUP, az állva evezés, amelyben egy szörfdeszkán állva, hosszú evezővel haladnak előre a sportolók. Több mint nyolcszázan választották ezt az új sporteszközt.

Vízre szállás előtt az újszászi indulók: mind a tizenketten jó hangulatban vágtak neki a Balaton-átevezésnek
Fotó: Szabados István

A benevezetteknek az átevezés előtti éjszaka kiküldött e-mail szerint másnap reggelre igen erős szélre és hullámzásra számíthattak. A szervezők ezért azt kérték, hogy minden olyan evezős, akinek tudása kevésbé biztos, inkább későbbi időpontban álljon rajthoz. Az előrejelzés alapján ugyanis arra lehetett számítani, hogy a szél és a hullámzás a nap folyamán majd mérséklődik.

A rendezők a kilenc órára tervezett rajtot előzetesen tíz órára, majd a helyszínen tizenegy órára módosították. A kezdésre sokan összegyűltek. Némi sorban állás után mindenki vízre szállhatott, majd megkezdhette az átevezést a bójákkal, vitorlás hajókkal kijelölt és biztosított átevező folyosóban. Az időmérés a hajókra ragasztott csipekkel történt.

Nem sokkal tizenhárom óra után az Újszászi VVSE szabadidő-szakosztályának tizenkét tagja – egy kajakban és három kenuban – is vízre szállt. Ők mostanában a Zagyván edzettek vízi eszközeikkel, és úgy gondolták, hogy már alkalmasak a balatoni evezésre is. A víz egy kicsit hullámzott, és időként akadt egy-két oldalirányú nagyobb hullám is, de ezek nem okoztak gondot az átevezésben. Jól ülték a hullámokat az újszásziak.

A kajak kategóriában díjaztak minden olyan eszközt – férfi és női egyest, vegyes csapatot –, amelyet kajaklapáttal hajtottak. Vegyes csapatba sorolták azokat a hajókat, amelyekben egynél több ember ült, függetlenül a benne ülők nemétől, számától.

A kajak vegyes csapat kategóriában összesen 430 egység indult. A Fehér János, ifj. Fehér János családi csapat 127.-ként ért célba 1.00:19 órás idővel. A kenusok kategóriájában 179 hajó evezett, amelyben három újszászi hajó állt rajthoz. Czank István, Ézsiás Fanni, Kovács Evelin és dr. Marton Ronald a 22. (idejük: 1.00:34 óra), Berkó Sándor, Farkas Lilla és Tóth Gábor a 25. (1.00:51 óra), míg Kovács Brigitta, Köböl Richárd és Zachar József a 116. helyen (1.20:46 óra) érkezett be a célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában